Mindenki a fedélzetre – hivatalosan is útnak indult a Bárka

2019. június 20., csütörtök

„A táborban Istenhez vezető iránytűt is kaptok, és ha megőrzitek, az élet valamennyi nehézségén átvezet titeket” – megnyitották a Magyarországi Református Egyház (MRE) Bárka táborának második évadát június 19-én, a megújult balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferenciaközpont avatásán.

Múlt évben, június 18-án indult az MRE Bárka tábor elnevezésű, nagyszabású esélyteremtési programja, amelynek köszönhetően négy év alatt hatezerötszáz – idén több mint ezerhatszáz – gyermek táborozhat ingyenesen két helyszínen, Balatonfenyvesen és Balatonszárszón. A nyolcszázmillió forint Európai Uniós pályázati forrásból megvalósuló eseménysorozatban főleg református fenntartású köznevelési-, tanoda- és nevelőszülői hálózatban nevelkedő, 1–11. osztályos, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, valamint sérült gyerekek vehetnek részt. Ettől az esztendőtől a balatonszárszói helyszínen, az SDG Családi Hotel és Konferenciaközpontban lényegesen jobb körülmények között pihenhetnek a táborozók, akik a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely munkatársainak és önkénteseinek köszönhetően élménypedagógiai fejlesztő foglalkozásokon és jól szervezett szabadidős programokon keresztül szerezhetnek életre szóló élményeket.

Utóbbiból az ünnepélyes megnyitón résztvevők is ízelítőt kaptak Kovács Nikoletta, a Kalandok és Álmok trénere jóvoltából, aki játékos formában mutatta be a Bárka legénységét: a felfedezőt, azaz a táborvezetőt; a kapitányokat, vagyis az élménypedagógiai foglalkozások vezetőit; a kormányosokat, akik a szabadidőszervezésért felelnek; a fedélzetmestereket, akik a gyerekek alapszükségleteinek betöltésére figyelnek; a halászokat, azaz a tábor lelkiségének megteremtésén fáradozó lelkészeket, teológushallgatókat. Végül, de nem utolsósorban a kis matrózokat, azaz a táborozókat szólította, akikért turnusonként negyven stábtag fáradozik. Fontos, hogy a Bárkában szakember figyel az egészségfejlesztésre, segítségével a gyerekek elsajátíthatják a helyes kézmosás, táplálkozás, az egészségtudatosság alapjait, és jelen vannak a Zsinati Hivatal munkatársai is, hogy a sokszor láthatatlan, ám elengedhetetlen adminisztratív munka gördülékeny lehessen.

Továbbadni az áldást

A játék után Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szólt a 127. zsoltár 3. és 4. verse alapján: „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak.” Steinbach József arra kérte a táborozókat, hogy azt a töltetet – az áldást és az örömöt –, amit a táborban kapnak, otthon adják tovább másoknak is. „Az Isten áldása: feltöltekezni az ő közelében, és az öröm, jókedv, bőség túlcsordul rajtunk keresztül mások felé – fogalmazott a püspök. – Mint a hős kezében a nyilak, olyanok vagyunk az Isten kezében.” A kis matrózokat arra biztatta, hogy elhiggyék: ha Isten kezében vannak, akkor minden a javukra lesz.

Megújult a konferenciaközpont

Steinbach József azt is elmondta, hogy az SDG Hotel- és Konferenciaközpont bruttó hétszázötven millió forint kormányzati támogatással újul meg idén. Már korszerűsítették a központi vizesblokkokat, szigetelték a homlokzatot ás kicserélték a hotelszobák zárjait. Ugyanakkor csere vár még a tetőburkolatra is – az épület a tervek szerint októberre készül el teljesen. Új konyhai berendezéseket vettek, felújították a sportpályát, amely mellett hintákkal, kötél- és akadálypályával ellátott játszótér is épült, utóbbit a Bárka tábor munkatársai is beilleszthetik foglalkozásaikba. Az újításnak köszönhetően a felnőtt vendégeket kültéri fitneszparkkal várják.

Steinbach József, Illés Boglárka, Pápai Joci

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a kormány támogatásának köszönhetően a gyerekek nem csupán a rövid tábori élményt kapják meg. „Az a hatnapos utazás, amelyben most részt vesztek, valójában sokkal több ennél – hangsúlyozta a politikus. – Mert lehet, hogy hat nap alatt fogjátok ezeket az élményeket megtapasztalni, de életre szóló emlékek lesznek. A táborban Istenhez vezető iránytűt is kaptok, és ha megőrzitek, az élet valamennyi nehézségén átvezet titeket.”

Az eseményen fellépett Pápai Joci énekes-dalszerző, a Bárka tábor jószolgálati nagykövete. A zenész a tábor minden turnusában meglátogatja a gyerekeket, hogy zenéjével szórakoztassa, elért eredményeivel pedig bátorítsa a táborozókat.

Kocsis Julianna, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.