Ülésezett a CEC vezetőtestülete

2019. június 11., kedd

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vezetőtestülete Franciaországban, Strasbourg városában ülésezett május 15–18.
között, hogy meghatározzák a CEC munkájának fő irányvonalait, különös hangsúlyt fektetve az „Együtt a reménységben és tanúságtételben” kérdésére.

A 2020-2023-as időszakra vonatkozó stratégiai terv fontos elemei között szerepel a béke, az igazságosság és a megbékélés elősegítése Európában; az egyházi és ökumenikus lelki közösség erősítése; valamint az egyházak „hangjának” erősítése Európában és az európai intézményekben.

Az ülésnek külön hangsúlyt adott, hogy a CEC idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az évforduló alkalmából az Európa Tanácsnál egy hivatalos fogadásra is sor került, a CEC elnöke, Christian Krieger fogadta a vendégeket. CEC elnökségi tagjai, Alison McDonald és Petr Kratochvil professzor előadást tartottak a CEC történetéről, az európai ökumenikus mozgalomról és mindezek a szervezet jelenlegi tevékenységére gyakorolt hatásáról. Az ülésen két közleményt adott ki az elnökség.

A CEC támogatta A békés együttélés felé a Közel-Keleten című nyilatkozatot, melyet 2018. decemberében, a Cumberland Lodge-ban tartott ülésén fogadtak el, és melyet az egyházak képviselői, segélyszervezetek, politikusok és akadémikusok is aláírtak. A dokumentum a kölcsönös tiszteletet hangsúlyozza, amely nélkül a vallások békés együttélése a Közel-Keleten elképzelhetetlen.

A második közlemény a „demokratikus vízió megújulását, a politikai és gazdasági intézményekre való nagyobb odafigyelést, az emlékek felidézését, és a civil társadalom kiterjesztését” sürgeti. Az európai választásokra, a politikai változásokra és a Békefenntartók nemzetközi napjára (május 29.) való tekintettel a közlemény a CEC tagegyházait arra kéri, hogy „figyeljenek oda a közbeszéd nyelvezetére”.

A résztvevők ellátogattak az Európa Tanácsba, valamint az Európai Ifjúsági Központba, és találkoztak mindkét szervezet munkatársaival, akikkel a demokratikus kultúra, a fiatalság, az emberi jogok és a bioetika kérdéseit vitatták meg. A találkozó arra is alkalmat adott, hogy az európai egyházak fiatal képviselői megismerhessék egymást, és az ifjúsági szervezetek érintkezésbe léphessenek a CEC-el. Így ezek a szervezetek átbeszélhették az ifjúság szerepét a CEC életében és kommunikálhatták az elvárásaikat, alakíthatták a stratégiai tervet.

A vezetőstestületi ülés során nehéz döntésre is sor került a szervezet főtitkári pozícióját illetően. A Vezetőtestület 2019. május 20-i határidővel felmentette Heikki Huttunent feladatköréből. A Vezetőtestület köszönetét fejezte ki felé a CEC átalakulását fémjelző kihívásos időszakban személyes tapasztalatával, értett racionalitásával és mérhetetlen elkötelezettségével a szervezetért végezett munkájáért. Az új főtitkár megválasztásának folyamatát a CEC elnöke Christian Krieger vezeti.

Forrás : https://www.ceceurope.org/cec-governing-board-meets-in-strasbourg/CEC

Fordította: Kuzsel Zita

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink