Elment a lélekmentő

2019. május 21., kedd

Szörnyű bűntettekkel és sok „nehézfiúval" találkozott, mégsem rendült meg abban, hogy az ember szépnek és jónak születik. Szerette a bűnöst. Az elmúlt két évtizedben ideje döntő részét fogvatartottak között töltötte. Bár a börtönt félelmetesnek és idegennek tartotta, amikor belépett, mindig volt benne belső melegség az Igén keresztül. Elhunyt L. Molnár István lelkipásztor, a református börtönmisszió vezetője, a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség lelkipásztora. 63 évet élt.

„Azért járok a fegyházakba, hogy a börtön Isten virágoskertjévé váljon" – mondta. „Minden egyes ember egy virágszál Isten kertjében. Lelkészként az a dolgom, hogy tegyek valamit a bűnösért. Lehet, hogy csak egyetlen lehetőségem van erre, mert aztán megkeményedik, és örökre elfordul önmagától, a másik embertől, az Istentől. Tudom, hogy a zárka mélyén is ott van Isten, el kell vezessem hozzá az elvetemült gyilkost, a bűnbe esett embert. Nincs más út" – vallotta. 

L. Molnár István 1956 májusában született Pilisborosjenőn. Testvére nem volt. Mindig is szeretett egyedül lenni, főként a természetben. A teológia elvégzése után Alsónémediben szolgált segédlelkészként, innen került nyolc évre a pesterzsébeti gyülekezetbe. Itt tanult meg mindent, amit egy lelkipásztornak tudnia kell, az igehirdetéstől a lelkigondozásig. Végül Hegedűs Loránt püspök helyezte a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközségbe.

L. Molnár István sosem készült börtönlelkésznek, viszont a gyülekezete parókiális határán található a Budapesti Fegyház- és Börtön. Fontosnak tartotta, hogy a fogvatartottaknak is beszéljen Istenről, ezért minden nap ellátogatott a börtönbe. Semmilyen ellenszolgáltatást nem kapott ezért, mindezt szívből, önként tette. Csaknem tíz éven át tartott ez az állapot, amikor 2000-ben hívást kapott, hogy szívesen látnák börtönlelkészként. „A börtönmisszió társadalmi haszna mindenütt a lélekmentés- és alakítás. Egyfajta aperitif, vagyis a fogvatartott belekóstolhat abba a lelki közösségbe, amit előtte nem ismert. Megérezheti, mit jelent krisztusi közösségben lenni, Bibliát olvasni és szabadulása után is vágyakozik majd erre" – mondta egy interjúban.


Utolsó interjúnk a börtönmisszió vezetőjével

L. Molnár István megbocsátó volt. Néhány évvel ezelőtt az egyik karácsonykor gyülekezetének néhány tagjával elmentek a börtönbe, hogy énekeljenek a fogvatartottaknak, elvigyék a jó hírt: Krisztus megszületett. Amíg a börtönben voltak, ismeretlenek betörtek a parókiára és mindent elvittek, még a lelkipásztor karikagyűrűjét is. A börtönlelkész azonban nem vádolt senkit: azt mondta, Jézus a bűnösökért, mindannyiunkért jött a földre. Mindig mindenkinek megbocsátott.

L. Molnár István mintegy 20 évig, a kezdetektől vezette a református börtönmissziót. Számos fogvatartott hitre jutásának, megváltozott életének örülhetett. Május 18-án szerette volna ő is Debrecenben ünnepelni a Magyar Református Egység Napját, de már gyenge volt az utazáshoz. Hétfőn hajnalban, szívműtéte előtt egy nappal hívta magához a Teremtője. 63 évet élt.

Fekete Zsuzsa

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink