Tanácsköztársaság és az egyházak - konferencia

2019. április 12., péntek, Budapest

Tanácsköztársaság és az egyházak címmel rendez konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának (PPKE BTK) Történelemtudományi Intézete és a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteménye. A konferencia célja a Tanácsköztársaság ideje alatt a katolikus, a református és az evangélikus egyházakat ért kihívások és atrocitások bemutatása.

A konferencián köszöntőt mond Bogárdi Szabó István püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Berecz Ágnes, a Ráday Gyűjtemény gyűjteményigazgatója és Őze Sándor a PPKE BTK egyetemi tanára. 

Időpont: 2019. április 12. 9.00 

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Kis Díszterem (1092 Budapest, Ráday utca 28. I. emelet) 

A konferencia kapcsán Molnár Sándor Károly, a Ráday Gyűjtemény tudományos munkatársa elmondta, "a néhány hónapos Tanácsköztársaság a korabeli magyar keresztyén egyházakat felkészületlenül érte. Az új államhatalom törekvéseinek egyes momentumai néhány egyházi személyt és kört erősen befolyásoltak. Sok esetben ma már kimutatható és jól modellezhető a személyes döntések mögötti bizonytalanság és félelem. A történelmi egyházak szolgálatában álló lelkipásztorok, papok, tanárok, tanítók között akadtak olyanok, akiket az új rendszer elvei megszédítettek, megtévesztettek. A képlékeny időszak alatt jónak, vagy jószándékúnak tűnő személyi, közösségi reakciók jelentősen befolyásolhatták az adott személy(ek) egyéni életútját. Az utóbbi évek alapkutatásai arra világítottak rá, hogy e korszakkal saját jogán is érdemes foglalkozni és a korábbi évtizedekben kanonizálódott állításokat felül kell vizsgálni. A konferencia célja a Tanácsköztársaság ideje alatt az egyházakat ért kihívások és atrocitások bemutatása.

A konferencia részletes programja és plakátja jobb oldalt, a Kapcsolódó letöltések között található. 


Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió