Elindult a Magyar falu program – református közösségek is pályázhatnak

2019. február 27., szerda

Az egyházi közösségeknek és a helyi önkormányzatoknak szóló pályázati kiírást tett közzé a magyar kormány. Közösségi célú ingatlanfelújításra és programok szervezésére összesen 23 millió forintot nyerhetnek el az 5000 főnél kisebb településeken szolgáló reformátusok.

„Ez olyan átfogó program, amely azt üzeni, hogy a falvakban lakók élete legalább olyan fontos a kormány és a magyarok többsége számára, mint a városokban, illetve a fővárosban élőké" – mondta a Magyar falu program most megjelent pályázatait bemutató szerdai sajtótájékoztatón Soltész Miklós. Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: az egyházi felújításokkal és közösségeik erősítésével az egész település gazdagodni fog.

A Magyar falu program keretében az egyházi közösségek 15 millió forintig pályázhatnak egyházi tulajdonú, de már funkciójukat vesztett ingatlanok felújítására, hogy közösségi tereket hozzanak létre. A felújított terekben megvalósítandó programokhoz 5 millió forintot lehet elnyerni, további 3 millió forintot pedig a programokat szervező világi személy egy évig tartó alkalmazásához. A három célterületre összesen 23 millió forintot nyerhet el egy egyházi közösség.

A Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az 5000 főnél kisebb települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei. A kormány a költségvetésben 7 milliárd forintot különített el erre a célra, az önkormányzati közösségi terek megújítására további 6 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez összességében 13 milliárd forintot jelent ebben az évben, amiből számítások szerint 500-600 közösségi tér jöhet létre.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: az egyházi közösségeknél a történelmi keresztény egyházak a kedvezményezettek, hiszen a katolikusok, reformátusok és az evangélikusok számottevően vannak jelen a magyar falvakban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szeretnék kizárni a párhuzamosságokat a településeken, ezért – tekintettel a nagyszámú, üresen álló egyházi ingatlanra – előnyben részesítik az egyházi pályázókat, így az önkormányzatok vezetői számára fontos lehet az egyeztetés az egyházi közösségekkel.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. március 18. és április 25. között van lehetőség.

Részletek a Miniszterelnökség honlapján megjelent felhívásban.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.