Személyre szabott oktatás – távolról

2019. február 23., szombat

Tanulásukhoz kapnak plusz információt, lehetőséget és tabletet a hátrányos helyzetű fiatalok a Magyar Református Szeretetszolgálattól (MRSZ). Márciusban indul a Válaszút a sikeres életpályáért program, ennek része az internetes mentorálás, amelyhez fiatalok jelentkezését várják, akik valamelyik tantárgyból szívesen lennének internetes segítői hetedikes diáktársuknak. Lutár Balázst, az MRSZ szociális fejlesztési vezetőjét kérdeztük a részletekről.

– Hogyan zajlik az e-mentorálás?

– Interneten és Skype-on, illetve egy új, pedagógusok által fejlesztett tanulástámogató rendszeren keresztül, amelynek a lényege, hogy személyre szabott feladatokat kapnak a diákok.

– Kik kerülhetnek a programba?

– Ózdi fiatalok, akiket nemcsak pedagógus segít, hanem szociális tanácsadó és mentálhigiénés mentor is. E segítői körhöz csatlakoznak majd a fiatal mentorok szerte az országból, akik személyesen is találkozhatnak egy kiválasztó táborban. Szerintem nagyon fontos, hogy a virtuális találkozást lehetőleg megelőzze a személyes ismeretség. Az embernek alapvető igénye a társas lét és a személyes kapcsolódás. Féltünk, hogy be tudjuk-e vonni az ózdi fiatalokat, jönnek-e majd önként, örömmel. Most azt tapasztaljuk, hogy még többen is szeretnének a programban részt venni, de egyelőre csak kétszer hatvan helyünk van.

– Miből érzik, hogy igény van az internetes tanításra?

– Tapasztaljuk, hogy sokan nyitottak, megvan a jó szándék ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élőket támogassák, de például az utazási költség vagy az időigény akkora, hogy a segítség végül elmarad. A virtuális tér kitűnő helyszín, belevágunk a technológia jószolgálati alkalmazásába. Minden programba bevont fiatal tabletet kap, így tudja tartani a kapcsolatot a mentorával. A szolgálatunkat mostantól földrajzi távolságtól függetlenül tudjuk végezni.

Hatvan mentor jelentkezését várják

Folyamatosan lehet jelentkezni e-mentornak a Magyar Református Szeretetszolgálatnál. Olyan gimnazista fiatalok jelentkezését várják, akik legalább fél éven át, heti egy órában szívesen lennének támaszai egy ózdi hetedikes diáknak a tanulásban. A jelentkezéskor megadható, hogy melyik tantárgyakban tudna segíteni a jelentkező. „Elsősorban a szándék a fontos, aki szeretne segíteni, mindenképpen jelentkezzen" – mondja Tamáskó Tünde, az MRSZ ifjúsági programvezetője. Egyébként a mentorok is kérhetnek tanácsokat egy pedagógiai mentortól. A programban való részvétel elszámolható az érettségihez szükséges ötvenórás közösségi szolgálathoz. Jelentkezni a tamasko.tunde@jobbadni.hu címen lehet.

– Milyen tárgyakról, tudományterületekről van szó?

– Hetedik osztályos fiataloknak szól a program, rájuk szabják a tananyagot – nekik keresünk mentortársat. Meglátjuk, milyen tantárgyra lesz igény: történelem, matematika vagy éppen földrajz, nyelv, irodalom. Az ózdi központunkban kialakítottunk egy digitális tantermet, amelyet felszereltünk a 21. század legmodernebb technológiájával. Van interaktív tábla, számítógép robotika szakkörhöz és kódoláshoz. Ebben a teremben nem csak a mentoráltjainkat tanítják majd, az ózdi iskoláknak felajánljuk, hogy hozzák el diákjaikat, és tartsanak nekik órákat ezekkel a modern eszközökkel. Az MRSZ a tanároknak külön képzést is tart, hogy ki tudják használni a tanterem adottságait.

– Milyen eredményre számítanak?

– A cél, hogy amit mutatunk, felkeltse a fiatalok figyelmét, új fókuszpontként szolgáljon. Mindez talán jobban leköti az új generáció figyelmét. Szeretnénk játékossá formálni a tudásanyag átadását. Ez különösen hasznos azoknál a fiataloknál, akik valamilyen okból a hagyományos eszközrendszerrel nem vonhatók be.

Hegedűs Márk, fotó: Kalocsai Richárd

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2019. február 17-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.