Doni Hősök Emlékmenete

2019. január 23., szerda, Debrecen

Az 1943 januárjában a Don-kanyarban megsemmisült 2. magyar királyi hadsereg hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett és harcokat túlélt tagjai előtt tisztelegnek január 23. és 26. között.

Immár 19. alkalommal szervezi meg a Doni Hősök Emlékmenetét a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és az érintett hajdúvárosok logisztikai támogatásával. Katonai hagyományőrzők, hivatásos, szerződéses, tartalékos és nyugállományú katonák, a Kratochvil Honvéd Középiskola növendékei, honvéd altisztjelöltek, a honvéd kadétprogram diákjai, DHSE rendvédelmi szakosztályának és a TEK képviselői alkotják a menetszázadot.

A résztvevők három nap alatt a Debrecen – Hajdúhadház – Hajdúböszörmény – Hajdúdorog – Hajdúnánás – Debrecen útvonalat járják be, a nevezett helyeken részt vesznek a városi megemlékezéseken. Az emlékment célja az 1943 januárjában a Don-kanyarban megsemmisült Magyar Királyi 2. hadsereg hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett és harcokat túlélt tagjai előtti tisztelgés, illetve a Magyar Honvédség civil kapcsolatainak szélesítése, a hon- és rendvédelem további népszerűsítése.

Január 23-án, este 19 órai kezdettel a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában ünnepélyes keretek között nyitják meg az ez évi emlékmenetet. A résztvevők a történelmi emlékhelyen való megjelenéssel tisztelegnek a Kossuth-emlékév előtt. A város templomaiban ezen a héten zajlik az ökumenikus imahét, a menetszázad tagjaira Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész és Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész kér áldást. Az ünnepség után az emlékmenet tagjai fáklyás felvonulással mennek át a Kratochvil Honvéd Középiskolába, majd másnap reggel megindulnak az első kijelölt állomás felé.

Kapcsolattartó:
Sajtos Szilárd
06 30 944 4915

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió