Egy terapeuta ló délelőttje

2018. december 13., csütörtök

Hogy kerül egy kutyanagyságú ló a Bethesda Gyermekkórház kórtermeibe? Milyen egy speciális lovasterápia? Miként hat a súlyos beteg gyerekekre Vertigo, a miniló jelenléte? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a kórház Ilka utcai telephelyén.

„Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor megtudjuk egy terápiáról, hogy jó, de nem szokványos. Ilyenkor megkeressük, hogy tudjuk saját helyzetünkben alkalmazni a módszert” – fogalmazott Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az intézmény egyedülálló lovasterápiás kezeléséről. A kórház rehabilitációs osztályán Magyarországon elsőként alkalmazzák terápiás célokra a direkt erre kitenyésztett, külföldön már nagy sikernek örvendő, amerikai minilovat. A főigazgató elmondta, örömmel vágtak bele a kezdeményezésbe, túl vannak a bevezetőszakaszon, így a Vertigo névre hallgató, Texasból származó, négy éves miniló már hozzászokott a Bethesdához – ahogy a dolgozók is őhozzá. Bár szerte a világon sok a pozitív tapasztalat a terápiás minilovakkal, de Magyarországon még újnak számít ez a gyógymód.

Kincses-Szabó Magdolna, a kórház gyermekpszichiáter szakorvosjelöltje arról számolt be, hogy ember és állat kapcsolatának terápiás használata nem újkeletű, a terápiás miniló jelentősége pedig különösen komoly, szociális és kommunikációs fejlesztőhatása is van. „A kezelt betegeknél és súlyos betegeknél is szemmel látható a változás. A kómában fekvőkre különösen hatnak az illatok és az érintések, ebben nagy segítség Vertigo” – tette hozzá Hegyi Márta, a gyermekneurológiai osztály osztályvezető-helyettese.

Ács Franciska lovas terapeuta, a Vertigo gazdája azt is elmondta, a tenyésztett minilovak rendkívül nyugodtak és kiegyensúlyozottak, könnyen alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz és új helyzetekben is megőrzik nyitottságukat. „A terápia valójában nem csak annyi idő, ameddig a gyerekek találkoznak a lóval, mert utána fel is dolgozzák ezt az élményt – magyarázta a terapeuta. – A terápiát a ló végzi jelenlétével és kisugárzásával, ráhangolódással készteti a gyermekeket interakcióra.”

Önként vállalt segítség

Velkey György kérésünkre azt is elmondta, ez egy átgondolt projekt, amit megelőzött a felkészülési szakasz, megvizsgálták, hogy tud a ló a kórházhigiéniai szabályokhoz illeszkedni. „Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amiben tabukat döntögetünk, de ezekben a megszokás helyett inkább a betegek érdekeit választjuk” – vallja a főigazgató.

A ló jelenléte több betegcsoportnál is nagy segítség, a gyerekekre ébresztő, élénkítő hatással van, kialakul kontaktus és mozgás. A mozgássérülteket például sokszor nehéz motiválni a monoton terápiára, de Vertigo-hoz ők is máshogy viszonyulnak, szívesen ölelik át a fejét és simogatják meg a sörényt. „Örülünk, hogy belefogtunk ebbe a terápiába, mert nagyon pozitívak a tapasztalataink. Azonban fontos elmondani azt is, hogy ez egy önkéntes kezdeményezés, erre a terápiára egyelőre nincs finanszírozási forma – hangsúlyozta Velkey György. – A munkatársak önkéntesen valósítják meg a foglalkozásokat, ezért szükséges, hogy a társadalom megismerje ezt a lehetőséget és eljussunk oda, hogy az egészségügyi ellátás részeként, rendszerszerűen is alkalmazható legyen.”

Farkas Zsuzsanna, kép és videó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.