Az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottjával találkoztak az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői

2018. december 05., szerda

Az egyházvezetők az egyházi javak visszaszolgáltatásáról tájékoztatták szerdán Kolozsváron Fernand de Varennes különmegbízottat, a kisebbségi jogok kanadai-ausztrál állampolgárságú szakértőjét.

Az Erdélyi Református Egyházkerületet képviseletében Kató Béla püspök elmondta, hogy a visszaszolgáltatási folyamat teljesen leállt, a román állam a saját törvényeit sem tartja be. Az állam bíróság elé citálja a javaikat visszakérő egyházakat, és ott próbálja visszavenni, amit egyszer már visszaadott. A püspök szerint ez egy veszélyes precedens, hiszen, ahogy a Református Székely Mikó Kollégiumot is visszaállamosították, úgy más ingatlanokat is visszavehet az állam ugyanezzel a módszerrel, ennek pedig nagyon súlyos következményei lehetnek.

„Örülünk, hogy lehetőségünk van találkozni valakivel, aki meghallgat bennünket, kíváncsi a problémákra, hiszen lassan 10 éve, hogy Romániában a magyar egyházaknak nincs lehetősége párbeszédet folytatni a román kormánnyal” – fogalmazott Kató Béla.

Veress Emőd, az egyházkerület ügyvédje az általános képet festette le: a több mint 800 restitúciós kérésnek körülbelül a fele esetében született döntés – kedvező vagy kedvezőtlen –, de 2010-ben teljesen leállt a folyamat, és azóta visszautasítják a kérések 95%-át.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselője, Antal János külügyi tanácsos a zilahi Wesselényi kollégium ügyét emelte ki, amely évtizedek óta vár a román állam kedvezőbb hozzáállására.

Fernand de Varennes a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MACISZESZ) szervezésében kedden érkezett Erdélybe háromnapos látogatásra. Vincze Loránt, a FUEN elnöke az MTI-nek elmondta: „talán első alkalommal lépünk ki magyar ügyekkel a kisebbségi jogvédelem európai kereteiből. Ezzel új lehetőségeket nyitunk, hiszen közvetlenül tájékoztathatjuk az ENSZ-t a helyzetünkről. Arra számítunk, hogy az itt szerzett információkat Fernand de Varennes magával viszi, és amikor különböző jelentések készülnek az ENSZ emberi jogi bizottságában, ezekben azok a felvetések is megjelennek, amelyekkel a mostani megbeszélések során találkozott”.

Forrás: reformatus.ro, MTI, rmdsz.ro, fotó: Mihály László

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink