Új gasztrokulturális esemény segíti a reformátusok összetartását: október 12-14. között első alkalommal rendezik meg a Református ízek találkozóját a horvátországi Kopácson. Az idei rendezvény fő témája a paprika lesz.
A fűszerpaprika jelene, múltja és a rá épülő ételek állnak majd az első Református ízek találkozója középpontjában. A szervezők célja – csakúgy, mint a BORUM-on –, hogy a találkozók és vásárok segítségével szakmai, baráti közösséget épüljenek ki a református élelmiszertermelők között, megismerve az eseménynek helyet adó régiót és az ottani gyülekezeteket is.
A horvátországi Kopács (Kopačevo) túlnyomóan magyar, református település a Drávaközben, Eszéktől 10 kilométerre északra. A falu híres a kiváló minőségű fűszerpaprikájáról, valamint mellette terül el a Duna-Dráva összefolyásnál kialakult hatalmas lápos terület, mely Európa egyik legnagyobb természetes madárrezervátuma.
Tervezett program:
Október 12. - péntek
Szállás elfoglalása, regisztráció, igei köszöntés, bemutatkozás
Október 13. - szombat
délelőtt: a Drávavidék kultúrájának, történelmének, és a fűszerpaprika jelenének, múltjának bemutatása
délután: gasztrokulturális kalandok – paprikás ételek készítése, borok kóstolása a BORUM-on megismert borászokkal valamint szakmai, baráti közösség építése. (A borokat mindenki saját költségére tudja megízlelni.)
Október 14. - vasárnap
közös istentisztelet Laskón, Sztáray Mihály reformátor templomában
Fotó: Romulić Mario / Wikipédia