Elkezdődött a tizedik Szeretethíd

2018. május 25., péntek

„Azt kívánom, hogy a tizedik Szeretethídon még többet mosolyogjunk, miközben embertársainkért vagy azért a közösségért teszünk, amelynek a környezetében élünk” – fogalmazott Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok május 24-i megnyitóján.

Immár tizedik alkalommal rendezi meg a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Szeretethíd elnevezésű önkéntes programját szerte a Kárpát-medencében. Május 25-én és 26-án közel tizenhatezren mozdulnak meg a legkisebbektől a legidősebbekig, hogy a környezetükben élőknek a legkülönbözőbb módokon segítsenek: kerítésfestéstől a virágültetésen át, az idősek meglátogatásán keresztül nyújtanak szeretetet és odafigyelést.

Az önkéntes akció május 24-i megnyitóján a felhőszakadással fenyegető, szeles időjárás ellenére is sokan gyűltek össze a budapesti Nyugati téren, hogy meghallgassák Vastag Csaba és Vastag Tamás énekesek jótékonysági műsorát. A Szeretethíd fővédnökeit a Veszprémi Légierő Zenekar kísérte Katona János vezényletével. Az énekesek zenés utazásra invitálták a közönséget, a dalválasztásokkal is bemutatva, hogy a szeretet és a segítségnyújtás határokon átívelő szolgálat. Végül a műsor lezárásaként Horváth Fanni gitárkíséretével Leonard Cohen Halleluja című dalát együtt adta elő a testvérpár.

Kőrösi-Gilicze Réka, az MRSZ szóvivője köszöntőjében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy nem csak a Szeretethíd napjain lehet megtalálni a segítségnyújtás különféle formáit, a Szeretetszolgálat munkája egész évben támogatható önkéntességgel és anyagi segítséggel – például a 1358-as adományvonalon keresztül is.

A műsor alatt perselyekkel körbejáró önkénteseknél lehetett elhelyezni azokat a pénzadományokat, amelyekből az MRSZ a Szülők háza programot támogatja. Ezt a programot a Szeretetszolgálat abból a célból hozta létre, hogy azoknak az otthonuktól távol kórházba kerülő gyermekeknek, akiknek szülei nem tudják a szállásukat erre az időre megfizetni, ne kelljen nélkülözniük a család közelségét. Az első Szülők háza Debrecenben nyílt meg 2017-ben, és a tervek szerint továbbiak is követik majd Budapesten és vidéken.

A szóvivő tolmácsolta Bogárdi Szabó István püspök, az önkéntes napok egyházi fővédnökének gondolatait. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Generális Konvent idei plenáris tanácskozása miatt nem tudott résztvenni a megnyitón, de korábbi videóüzenetében elmondta: „Munkánk és emberi kapcsolataink 80-90 százaléka önkéntes. Nemcsak azért, mert ezzel a szívességünket, szeretetünket, odaadásunkat fejezzük ki, hanem mert így van berendezve a világ.” Egyszerűbben szólva: az önkéntesség alapozza meg azt az érzést, hogy számíthatok a másikra – és még inkább azt, hogy a másik számíthat rám. A püspök Jézus szavait is idézte: „ha valaki egy mérföld útra kényszerít, menj el vele kettőre.” Mint mondta, vannak dolgok, amelyeket kötelező megcsinálni, de krisztusi ihletből még ugyanennyit hozzá lehet tenni. „A Szeretethíd erre tanítja meg a fiatalokat, időseket és bárkit, aki részt vesz a programon” – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István.

Juhász Márton, a Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója bibliai verssel kezdte köszöntőjét: „Aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Péld 11,25) Az ügyvezető szerint ezt tapasztalják meg évről évre azok az önkéntesek, akik részt vesznek a Szeretethídon. „Az a célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy a tizenhatezer regisztráló, aki jelezte, hogy részt szeretne venni az akcióban, megtapasztalhassa, milyen jó adni és segíteni – tette hozzá. – Tíz éve, az első Szeretethídon 4000 fő vett részt, és az utóbbi években volt, hogy 16 000-nél is többen voltunk, mert mindig több a tényleges résztvevő, mint ahányan regisztráltak. Átlagosan 10 000 fővel számolva évente, az elmúlt tíz év alatt mintegy 100 000 ember vett részt a programon.”

Juhász Márton azt is elárulta, kiszámolták, hogy egy résztvevő körülbelül hatórányi önkéntes munkát végez a két nap alatt. Aki pedig jókedvéből cselekszik, önként segít, az valószínűleg mosolyogva teszi azt: ha százezer ember hat órán keresztül óránként csak tízszer mosolyog, akkor már hatmillió mosoly jelent meg az arcokon az elmúlt 10 évben. „Azt kívánom, hogy a tizedik Szeretethídon még többet mosolyogjunk, miközben embertársainkért vagy azért a közösségért teszünk, amelynek a környezetében élünk” – fejezte ki reményét Juhász Márton.

A megnyitó ideje alatt a Nyugati téren a Szeretetszolgálat logójával ellátott műanyag karkötőket és léggömböket osztogattak önkéntes diákok – akinek már ezzel a szolgálattal elkezdődött a Szeretethíd. Ők voltak azok, akik a megnyitó végén összeszedték a téren keletkezett szemetet, ezzel is megmutatva a jelenlévőknek, hogy ez a program valóságos, melyen a legkevésbé látványos munka is sokat számít.

Jezsoviczki Noémi, fotó: Kalocsai Richárd

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió