Ösztöndíjjal a szórványmagyarságért

2018. február 15., csütörtök

Kiírták a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program idei ösztöndíjpályázatait, utóbbi 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki – jelentették be február 15-én Budapesten.

Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos a csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt: a diaszpóratanácsban érkezett korábban jelzés arról, hogy a nyugati magyar közösségekben mind nagyobb a történelmi egyházak lelkészhiánya, ezért indították el „úttörő jelleggel és próbajelleggel” a lelkészi ösztöndíjprogramot. Ennek feltételei megegyeznek a Kőrösi Csoma Sándor Programéval, ugyanakkor a pályázóktól püspöki ajánlást, hozzájárulást is kérnek.

A tavalyinál is többen nyerhetnek ösztöndíjat idén a szórványban élő magyarságot támogató Petőfi Sándor Program és a diaszpórára összpontosító Kőrösi Csoma Sándor Program pályázatain. Az előbbi keretszámát 65-ről 75-re, utóbbiét, amely a 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki, 115-ről 150-re emelték. A két program célja megszólítani a diaszpóra és a Kárpát-medence szórványmagyarságát, segíteni és szervezni a helyi magyar közösségek életét, naprakész kapcsolatot teremteni az anyaországgal.

A Kőrösi 2013-as és a Petőfi-program 2015-ös elindítása óta összesen 525 ösztöndíjas nyert támogatást. A pályázati szabályok szerint előfeltétel a betöltött 20. életév, a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, a legalább középfokú végzettség, a közösségszervezői tapasztalat, illetve az angol nyelv magas szintű vagy a célország nyelvének esetleges ismerete. Nem feltétel viszont a magyarországi lakhely, ami azt jelenti, hogy a világban bárhol élő magyar állampolgár részt vehet egy másik magyar közösség fejlesztésében. A jelentkezési határidő március 12-én zárul.

Részletek:

www.korosiprogram.hu

www.petofiprogram.hu 

Az egyházi ösztöndíj részleteiről Gér András zsinati tanácsos számolt be a reformatus.hu-nak.

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió