Sportkomplexum épül a Lévay mellett Miskolcon

2018. január 30., kedd

Uszodából és tornacsarnokból álló sportkomplexum épül Miskolcon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon mellett, a több mint két és félmilliárd forintos beruházás uniós és állami pénzből készül el. Az egyház és a létesítményt megépítő két cég konzorciumának vezetői január 29-én írták alá a kivitelezési szerződést.

Csomós József, a gimnáziumot fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a szerződéskötést követő sajtótájékoztatón elmondta: az egyházkerület oktatási intézményeibe mintegy tízezer diák jár, ezer dolgozót foglalkoztatnak és három szakképző iskolát is működtetnek. A Miskolc belvárosában található gimnázium és diákotthon jelenlegi, a műemléki környezethez nem illő tornacsarnoka helyén megépítendő komplexum kivitelezése a tervek szerint 2019-ben befejeződik, a beruházással megvalósítható a műemléki környezet városképi rehabilitációja. 

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón az egyházak közfeladat vállalását emelte ki, amely túlmutat a hitéleten. Mint mondta: a szociális ellátás és az oktatás ilyen feladat. Ma Magyarországon egyházi fenntartású intézményekben 214 ezer gyerek tanul, közülük református iskolákban 53 ezren, katolikus intézményekben pedig 119 ezren – tette hozzá. A miskolci beruházást a kormány 2,45 milliárd forint értékben támogatja.

A Lévay a belváros kulturális tengelyén helyezkedik el, így a projekt szervesen illeszkedik Miskolc regionális kulturális-, tudományos, sport és szabadidős központ szerepének megerősítési tervébe is. A beruházás hiánypótló is egyben, mert Miskolc belvárosában több, mint húsz éve nincs uszoda. A gimnázium és diákotthon tanulói mellett általános iskolások és a városlakók is használhatják majd a létesítményt. 

reformatus.hu

Forrás: MTI

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió