Református Énekek a Müpában

2018. július 07., szombat, Budapest

Július 7-én, szombaton rendezik meg a Református Énekek hangversenyt, amely a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepe. A rendezvénynek a Művészetek Palotája ad otthont, az idei koncerten Csűry István királyhágómelléki püspök mond áldást.

2002 óta minden évben azzal a céllal szervezik meg az eseményt, hogy a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában koncertfelvétel készüljön – nyilatkozta Böszörményi Gergely producer, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke. A koncertsorozat főszervezője hozzátette, az általuk elindított rendszer páratlan Európában: „Sok szép koncert van és sok felekezet nyúl az énekkincsünkhöz, nekünk az a módszerünk, hogy nyissuk ki az énekeskönyvünket, a benne lévő 512 éneket, 150 zsoltárt és a többi dicséretet pedig kezdjük el szisztematikusan és professzionálisan feldolgozni, hogy később erről CD és DVD felvétel készüljön.” 

A koncerten fellépő elismert karnagyok, szólisták, orgonisták és a már 350 fős Kárpát-medencei Egyesített Református Kórus egyre szélesebb közönséget vonz. Évről évre nő a világi zenekedvelő és külföldi vendégek száma és az eseményen a közönség is együtt énekel a kórussal.

Az énekeskönyvben található 312 dallamból már 260-at feldolgoztak, a Református Énekek I. és II. album platinalemez, a III., IV., V. album és a Református vigasztaló énekek pedig aranylemez lett.

Böszörményi Gergely elmondta, mindig egy adott tematika szerint szervezik a koncertet, így tavaly a reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódva állították össze az énekeket és a köztes igeszakaszokat is, amelyeket közismert emberek olvastak fel. A miniszterek, professzorok mellett, református gimnáziumok diákjait is felkérték a feladatra. Idén négy esperes olvas fel a Bibliából.

Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, hogy a gyülekezeti, valamint iskolai énekléshez és tanuláshoz segítségül szolgáljanak, részben pedig több szólamban, hogy a kórusmű-kincs is fennmaradjon az utókornak.

A XVII. Református Énekek hangverseny 19.30 órakor rendezik meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Orgonán közreműködik Szabó Balázs. Karnagyok: Arany János, Balogh Lázár, F. Sajó Márta és Nagy-Szabó Kornélia.

 forrás: MTI fotó: Dimény András, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.