Kimeríthetetlennek tűnő kincs

2017. október 09., hétfő

Megmutatni a világnak, hogy kiben hiszünk, hogy értékeink vannak, amelyekkel másokat is meggazdagítunk – ez a célja az október 31-i budapesti, központi reformációi ünnepségnek, amelyet a Reformáció Emlékbizottság szervez a Papp László Budapest Sportarénába. Hafenscher Károly miniszteri biztos szerint akár szabadságot is érdemes kivenni a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójának napjára.

Milyen programok lesznek?

Az október 31-i reformációs központi ünnepség első blokkjában közös protestáns istentiszteletet tartunk, amelyben minden protestáns felekezet felismerheti majd a saját istentiszteleti tradícióját. Itt püspökök, egyházi vezetők fognak megszólalni, de szeretnénk, ha az egyetemes papság elve – ami a reformáció egyik fontos tanítása – megjelenne az alkalmon. Nemcsak lelkészek, hanem gyülekezeti tagok is szolgálnak majd: lesz, aki imádkozik, lesz, aki a Szentírásból olvas majd föl. A második részben Orbán Viktor miniszterelnök tart ünnepi beszédet, és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője köszönti a résztvevőket. A harmadik, délutáni blokkban pedig nagy reformációs gálaműsor lesz, amelyen közös éneklés, színházi produkciók, filmbevágások mellett szavalatok és kórusművek is elhangzanak. Szeretnénk sokat megmutatni kimeríthetetlennek tűnő reformációs kincsünkből, örökségünk­ből. A program kora délután – terveink szerint 15 órakor – véget ér majd. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy aki teheti, még vissza tudjon érni a saját közösségébe, gyülekezetébe, településére a helyi megemlékezésre, istentiszteletre is.

Mekkora az érdeklődés a program iránt?

Eddig több mint négyezren regisztráltak az ünnepségre. Sokan érdeklődnek, köztük gyülekezetek, csoportok is. Remélem, meg tudjuk majd tölteni a Papp László Budapest Sportarénát, még akkor is, ha október 31. munkanap lesz. Szerintem az ötszázadik évfordulón fontos, hogy mindent félretegyünk, és akár szabadságot is kivegyünk azért, hogy együtt ünnepeljünk, hogy egymás kezébe kapaszkodva örüljünk értékeinknek, és megmutassuk, hogy a protestantizmus sok kincset adott a nemzetünknek.

Miért van ötszáz forintos jegyár a programra?

Ez nem jegyár, hanem jegyregisztrációs díj. De ha már ilyet kell szednünk, akkor szeretnénk, hogy a bevétel jótékonysági célt szolgáljon: a befolyt összeget a Kárpátaljai Református Egyházkerület A reformáció gyermekei elnevezésű programjának ajánljuk fel. Ennek a programnak az a célja, hogy minél több módon támogassák a gyermek­vállalást Kárpátalján. A mi segítségünk csak jelképes, de így is – ha telt ház lesz az Arénában – több mint hatmillió forinttal tudjuk majd támogatni a kezdeményezést. Akik vasúttal érkeznek, azoknak a MÁV ötven százalékos jegyárkedvezményt biztosít az útjukra.

Jegyet a képre kattintva lehet igényelni

Ön szerint miért fontos, hogy a protestáns közösségek megtöltsék az Arénát?

Mi, protestánsok szórványhelyzetben vagyunk Magyarországon. Most átélhetjük, hogy ennek ellenére is milyen sok testvérünk van, hogy egy nagy család tagjai vagyunk. A másik ok, hogy tanúk legyünk, és megmutassuk a világnak, hogy gazdag emberek vagyunk, Is­ten szeretetének megajándékozottai, másokat gazdagító emberek.

Az október 31-i budapesti központi ünnepség délelőtti programjának két blokkját élőben közvetíti a Duna Televízió, a délutáni gálaműsort pedig felvételről sugározzák majd. Hafenscher Károly szerint a televíziós közvetítés által is részese lehet a találkozónak, aki nem tud személyesen ott lenni az ünnepségen. – Ez valóban találkozás lesz: a Mindenhatóval, egymással és az örökségünkkel is – mondja a miniszteri biztos.

» További információk az ünnepi programról

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. október 8-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.