Keresztyén értelmiségiek találkoztak

2017. szeptember 19., kedd

Véget kell vetni a „kirakat-ökumenének", együtt kell megmutatnunk, hogy kik vagyunk mi, magyar keresztyének – fogalmazott Steinbach József dunántúli református püspök a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szeptember 16-i budapesti közgyűlésén.

Steinbach József református püspök többek között arról beszélt, hogy véget kell vetni a „kirakat-ökumenének", annak, hogy „részletkérdésekkel fárasszuk egymást és teológiai vitákra pazaroljuk erőinket". „Egymást kezét megfogva, együtt kell megmutatnunk, hogy kik vagyunk mi, magyar keresztyének" a Kárpát-medencében és Európában – véli a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.

Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) tizenegyedik országos kongresszusán Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztyénség Európa öröksége, mellyel gazdálkodnia kell. Rámutatott, hogy ezt az örökséget el lehet herdálni vagy fel lehet eleveníteni, és „új fényben" életünk középpontjába állítani. „Térségünknek ma különös hivatása van: a keresztény örökséghez hűen új megoldásokat találni az új kihívások között" – mondta a bíboros.

Szólt arról is, hogy az európai államok jogszabályai sok olyan társadalmi intézményt, együttélési és viselkedési szabályt rögzítenek, amelyek a keresztyén hit hatására alakultak ki. Az emberi méltóság fogalma, a házasság intézménye vagy akár az emberi jogok régi, klasszikus felsorolásai szerves kapcsolatban álltak a tízparancsolattal és az evangélium értékeivel. „Mindezek az emlékek nem csupán múzeumi maradványok, ma is ezek tudják közölni azt a titkot, ami miatt értelmes és értékes az életünk: Isten létét, irántunk való szeretetét, teremtő és üdvözítő tervét" – fejtette ki jelentőségüket.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök arra figyelmeztetett, hogy a gazdag országok gazdag egyházai mintha szégyellnék a keresztet és általában a hagyományos biblikus-keresztyén értékeket. Kínosan ügyelnek arra, hogy a keresztyén jelképek nyilvános használata nehogy sértse a más vallásúak vagy a nem hívők érzékenységét. „A számadatok alapján én is úgy látom, fönnáll a veszély, hogy Európában visszaszorul a kereszténység, de ha csupán sopánkodunk ezen, a külső hatalmakat hibáztatjuk és bezárkózással próbálunk védekezni, az nem segít" – fogalmazott.

A kongresszuson Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány „magyar Magyarországot és európai Európát" akar, ami csak úgy lehetséges, ha „azt is vállaljuk, hogy mi keresztény Magyarországot akarunk egy keresztény Európában", mert csak ennek van jövője. Ismét kifejtette azt az álláspontját, amely szerint egy népvándorlás esetében a bajba jutott országokat ott kell megsegíteni, ahol a baj van, és nem áttelepíteni őket ide, mert „azzal a bajt vesszük a saját nyakunkba is". A teljes beszédet ide kattintva olvashatják.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyesületi formában működő keresztény, civil társadalmi szervezet, mely az értelmiséget igyekszik összefogni. A KÉSZ 1989-ben alakult: először budapesti szakmai csoportok szövetségeként hozták létre, majd hamarosan vidéken is alakultak csoportok. Tevékenységükről a szervezet honlapján olvashatnak bővebben.

forrás: MTI, fotó: Bruzák Noémi

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.