Kiválasztás és Történelem Pannenberg nyomán

2017. március 29., szerda, Kiskunhalas

Kiválasztás és Történelem Wolfhart Pannenberg nyomán címmel hirdet kétnapos teológiai diskurzust Bödecs Pál, Görföl Tibor és Kodácsy Tamás.

Pannenberg szerint a kiválasztás a kulcs az emberiség történelméhez, amely annak beteljesülése felé halad. A történelem mindig a kiválasztás története, mert egy tehetetlen Isten egyáltalán nem lenne Isten, csak egy erőtlen semmi. A zsidó-keresztyén hagyományban két fő fejlődési útja van a kiválasztásnak: az egyik az egyén kiválasztása a megváltásra, a másik Isten történelmi népének kiválasztása. Isten úgy cselekszik a történelemben, hogy minden történelem-teológiának úgy kell Őreá tekinteni, mint aki a „történelem irányának meghatározó ereje".

Témák:
- Kiválasztás és az egyének.
- Az egyház mint Isten népe.
- Isten népének kiválasztása és a történelmi tapasztalat.
- Az egyház és a keresztyénség történetének értelmezése teológiailag a kiválasztás tanának fényében.
- A kiválasztásnak és Isten gondviselésének célja a történelem folyamatában

Mi a különbség a két kiválasztási irány között? Mit jelent Isten gondviselése a történelemben? Hogyan teljesül be a történelem?

Irodalom: Wolfhart Pannenberg: Rendszeres Teológia 3. 14. fejezet: Kiválasztás és történelem. (Elérhető angolul/németül - magyar összefoglalót Görföl Tibor készít)

Hely, időpont: Kiskunhalas, 2017.03.29-30 (szerda-csütörtök)

Jelentkezés, információ itt.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.