A tél önmagában is nehéz

2017. február 04., szombat

Egy hónapra elegendő tűzifával segíti a nehéz körülmények között élő családokat télen a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A hideg időjárás mindig feladatok elé állítja a segélyszervezetet, amelynek munkatársai a tüzelőn túl élelmiszerekkel és meleg ruhákkal, cipőkkel is segítenek a rászorulókon. A részletekről Kőrösi-Gilicze Rékát, az MRSZ kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Hogyan segít az MRSZ a tartósan hideg télben a nélkülözőknek?

 Az elmúlt tíz év tapasztalatából mondom, hogy télen mindig szükség van a segítségre, függetlenül attól, hogy rendkívüli időjárási körülmények vannak-e vagy sem. A tél önmagában sokaknak okoz problémát. Vannak állandó programjaink és a szokatlanul hideg idő miatt szervezett akcióink is.

Az egyik legfontosabb talán most a tűzifaprogram.

Ez a programunk már évek óta működik. Ennek keretében egy-egy családnak egy hónapra elegendő – egy köbméter – tűzifát adunk, amelyet házhoz is szállítunk. Ezen a télen már száz családnak tudtunk segíteni abban, hogy meg tudják őrizni az otthonuk melegét. Folyamatosan érkeznek hozzánk a kérések, hogy segítsünk. A hideg miatt most főleg plédeket, kabátokat, cipőket kérnek tőlünk, mi pedig igyekszünk segíteni a fővárosban és vidéken egyaránt. Emellett élelmiszerosztásokat is tartunk. Ötezer forint értékű tartósélelmiszer-csomagjainkból, amelyekben többek között étolaj, liszt, cukor, száraztészta, só és konzervek kerülnek a családokhoz, meleg ételt tudnak maguknak készíteni a támogatottak. A közelmúltban kályhát is tudtunk adni egy gyermekét egyedül nevelő, nehéz körülmények között élő édesanyának. A fűtőeszközt egy cég ajánlotta fel, be is szerelték.

Hogyan lehet támogatni az MRSZ-t?

Februárban is a tűzifaprogramunk támogatására gyűjtünk. Aki szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy rászoruló családok fűtését támogassuk, kérjük, hívja az 1358-as adományvonalat, így kétszázötven forinttal segíti szolgálatunkat. Támogatni az interneten keresztül is lehet bennünket, de csekket is tudunk küldeni, ennek módját részletesen leírtuk honlapunkon, a www.jobbadni.hu oldalon.

Mi alapján dönti el az MRSZ, hogy kinek segít?

Az MRSZ tevékenységét, ismertségét és elismertségét mutatja, hogy egyre többen kérnek tőlünk segítséget. Erre egyébként a honlapunkon van lehetőség, ahol az adománykérelmezési űrlapot kitöltve lehet felvenni velünk a kapcsolatot. Itt olyan objektív szempontok kerülnek elő, amelyek segítenek bennünket, hogy elbíráljuk, kiknek van a legnagyobb szüksége segítségre. Emellett a református lelkészek is támaszaink, akik nemcsak a gyülekezetük tagjait, hanem az adott településen élőket is ismerik. Tőlük is szoktunk segítséget kérni, hogy valóban szüksége van-e a hozzánk fordulóknak segítségre. Az igények jogosságát előzetesen mindig ellenőrizzük, hiszen mi is csak abból a keretből tudunk adni, amit a támogatóink felajánlanak. Ezért nekünk is fontos, hogy oda érkezzen a segítség, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Figyeljünk egymásra!
Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra is, hogy figyeljünk egymásra – mondja Kőrösi-Gilicze Réka. A kommunikációs vezető azt tanácsolja, hogy a szomszédunkban élő idős vagy magányos emberektől kérdezzük meg olykor, van-e szükségük plusz takaróra, vagy ajánljuk fel, hogy a csúszós út miatt bevásárolunk nekik

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Refomátusok Lapja 2017. február 5-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.