„Együtt szaval a Nemzet”

2017. január 22., vasárnap, Cegléd

Az idén huszonnyolcadik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ehhez kapcsolódóan az idén ismét megrendezik az „Együtt Szaval a Nemzet”című kezdeményezést.

A rendezvény célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. Négy évvel ezelőtt a világ több ezer magyar nyelvű iskolájának bekapcsolásával egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont.

A Reformáció 500. évfordulóján a rendezvénynek Közép-Európa legnagyobb református temploma, a ceglédi Református Nagytemplom, illetve Cegléd város főtere, a Szabadság tér ad helyet.

2017. évben a Magyar Kultúra Napját vasárnap ünnepeljük. A reformáció ünnepi éve, illetve az egyedülálló helyszín lehetőséget ad arra, hogy Magyarország polgárai, családjai, kulturális és ifjúsági Közösségei mellett - a ceglédi eseménybe - a hazai és a határon túli egyházi közösségek is bekapcsolódjanak az internet, illetve a közmédia segítségével.

Az öt kontinens magyar kulturális közösségeinek részvételével megvalósuló "Együtt Szaval a Nemzet" program, idén is a Himnusz versszakaival indul, majd a Reformáció Évéhez, illetve „Kossuth Lajos városához” kapcsolódóan Füle Lajos: Tégy uram engem áldássá c. versével és a Kossuth nótával folytatódik. A rendezvényt rendhagyó módon Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én elmondott híres ceglédi toborzó beszéde zárja le.

A nemzeti szavalás január 22-én 11.30-kor a harmadik kongatás után kezdődik.

A program szakmai irányítója: Jordán Tamás

A kezdeményezés további részletei a www.egyuttszavalanemzet.hu oldalon olvashatóak. 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.