Átadták a Mezőtúri Református Kollégium felújított Ókönyvtárát

2016. november 27., vasárnap

Megújult a Mezőtúri Református Kollégium könyvtára. A november 25-i átadó ünnepségen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket.

Elkészült a beltéri felújítása a Mezőtúri Református Kollégium Ókönyvtárának. Bár még üresen állnak a polcok, de hamarosan helyére kerülhet az értékes könyvállomány. Az egyházközség és a kollégium közössége november 25-én istentiszteleten adhatott hálát Istennek az elkészült munkálatokért. Az ünnepi alkalmon Beszterczey András esperes köszöntötte az egybegyűlteket, aki az Ez 3,1-3 alapján kiemelte a könyvek szerepét az életben, különösen is felhívta mindenki figyelmét a leginkább fontos könyvre, a Bibliára.

Az ünnepségen részt vett Lázár János miniszter is, aki köszöntőjében elmondta: a kormány szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, az az, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. Úgy fogalmazott: „ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető", és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját. Hozzátette: ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja. A miniszter a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket, kiemelve, hogy minden ilyen iskola fejlődési törekvését támogatják.

A tárcavezető szerint fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei. Közlése szerint az összes magyar református iskola ennek szellemiségében tevékenykedik, egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy mindenkit tudáshoz és így lehetőségekhez juttasson.

A mezőtúri gimnáziumot Túri Szabó Lukács és Túri Sánta Jakab Wittenbergben tanult diákok, prédikátorok alapították 1530-ban. Első név szerint ismert vezetője Szegedi Kis István prédikátor volt. A református egyház kebelében működő intézmény sokáig a Debreceni Református Kollégium partikulája volt. Az iskola könyvtára egyidős az intézménnyel, alapítása szintén 1530-ra tehető. A peregrinusok, öregdiákok a kezdetektől sok-sok könyvet ajándékoztak az iskolának, így - ha rendszertelenül is -, de évről évre gyarapodott a kötetek száma. A Mezőtúri Református Rgyházközség 1992-ben kapta vissza a kommunizmus idején államosított iskoláit, a gimnázium ismét egyházi fenntartásba került.

MTI – reformatus.hu, fotó: Bugány János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.