Teremtés hete

2016. szeptember 25., vasárnap, Országszerte

Szeptember 25. és október 2. között a keresztény egyházak együtt gondolkodnak a környezetvédelem aktuális témáiról, ehhez kapcsolódó tudnivalónkról, feladatainkról, felelősségünkről. Az idei Teremtés hete mottója a "Szelídek öröksége".

A Biblia több helyen is beszél a szelídségről és az örökségünkről. „Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet." Kol 3,12; „A szelídek pedig öröklik a földet és gyönyörködnek nagy békességben." (Zsolt 37,11). És mi a helyzet ennek tükrében a mai modern emberrel? Szelídek vagyunk-e teremtmény-társainkkal, élő és élettelen környezetünkkel, vagy akár a másik emberrel szemben?

A teremtés heti központi ökumenikus nyitó istentisztelet szeptember 25-én 17 órakor kezdődik Szegeden az Újszegedi Kalkuttai Boldog Teréz Anya Templomban (Szeged, Fő fasor 101.), amelyen a különböző felekezetek lelkipásztorai együtt szolgálnak. 

A nyitó istentisztelet helyszínére ökumenikus kerékpártúra indul, amelynek teljes hosszába vagy rövid szakaszaiba be lehet kapcsolódni. Indulás: Budapest-Budai Református Gyülekezet (I. ker. Szilágyi Dezső tér) szeptember 23. péntek.  Útvonal: Budapest-Vecsés-Üllő-Péteri-Monor-Monorierdő-Pilis-Albertirsa (60 km). 24-e szombat: Albertirsa – Ceglédbercel – Cegléd – Törtel – Kőröstetétlen – Jászkarajenő – Tiszajenő – Tiszabög – Tiszakécske – Lakitelek – Tiszaalpár – Csongrád   ~100 km; 25-e vasárnap: Csongrád – Felgyő – Csanytelek – Baks – Ópusztaszer – Sándorfalva – Szeged    ~60 km Érkezés Szegedre a nyitó istentiszteletre 16:30-ra. 

Minden teremtés heti alkalom nyitott, az érdeklődőket szeretettel várják a szervező Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport tagjai. Egyúttal buzdítanak mindenkit, hogy a teremtés hetéhez kapcsolódóan szervezzenek programokat, előadást, beszélgetést, áhítatot saját közösségeikben.

A teremtés heti témakörök feldolgozásához letölthető segédanyag is készült, amelynek tematikáját Dr. Victor András református környezeti nevelő javasolta, és az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport dolgozta ki.

Plakát a kapcsolódó letöltéseknél.

Forrás: Ökogyülekezet

 

 

 

 

 

 

 

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.