'56-os emlékülést tart a Zsinat

2016. október 14., péntek, Budapest

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az áldozatok és üldözöttek emlékére a Magyarországi Református Egyház Zsinata október 14-én 13 órától emlékülést tart a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében (Budapest, Ráday utca 28.). 

 

A délután egykor kezdődő nyilvános zsinati ülés nyitó áhítatát Zán Fábián Sándor kárpátaljai refmátus püspök tartja, köszöntőt mond Orbán Viktor miniszterelnök, felszólalnak 56-os túlélők, történelmi előadást tart Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, teológiai előadást tart Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke, majd ünnepi nyilatkozatot fogad el egyházunk legfőbb tanácskozó testülete.

A budapesti teológia '56-os mártírjainak emlékművének megkoszorúzását követően, 16.30-kor a Kálvin téri templomban (Budapest, Kálvin tér 7.) hálaadó istentiszteletet tartanak, úrvacsorai közösséggel, melyen Fekete Károly tiszántúli püspök prédikál. Az emlékülést és az ünnepi istentiszteletet is élőben közvetítjük honlapunkon.

Az évforduló alkalmából a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége levélben szólította meg a református gyülekezeteket és intézményeket, hogy helyi közösségeikben is teremtsék meg a méltó emlékezés alkalmait: „Állítsunk emléket a hősöknek és az áldozatoknak. Támogassuk településeinken a forradalom és szabadságharc évfordulójával kapcsolatos megemlékezéseket, rendezvényeket, ismeretter-jesztő programokat, emlékhelyek, emléktáblák létrehozását. Bátorítsuk a még köztünk lévő áldozatokat történetük elbeszélésére, s tegyünk meg mindent, hogy ezeket gyülekezeteink fiatalabb nemzedékei is megismerhessék."

„Adjunk hálát a Szentháromság Istennek a megtartó kegyelméért. Adjunk hálát a hősökért és az áldozatokért, akiknek küzdelme nem volt hiábavaló. Áldjuk Őt azért, hogy örökségük és mindazok fáradozása, akik készek továbbvinni 1956 értékeit, egy független és szabad Magyarországban él tovább" – olvasható a körlevélben.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.