Gyűjtést hirdettek a viharkárosultaknak

2016. június 23., csütörtök

A Kárpát-medence több pontján is jelentős anyagi károkat okozott a június 21-i időjárás. A Magyar Református Szeretetszolgálat Kárpátalján segít, egyházunk Zsinatának Elnöksége pedig gyűjtést hirdetett a Tiszántúlon kárt szenvedett gyülekezeteknek.

„Hatalmas morajra ébredtek június 21-én, kedden hajnalban a határ menti település lakói Szatmárban. Ami pedig ez követően történt, arra a legidősebb, árvizeket, viharokat átélő emberek sem emlékeztek" – írja Kálmán Dávid, garbolci és méhteleki református lelkipásztor a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján közzétett helyzetjelentésében.

A lehullott jégdarabokat mutatja egy lakos Rozsályon. Fotó: Balázs Attila, MTI

Várható heves záporok és zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat még hétfő éjjel másodfokú viharjelzést adott ki négy kelet-magyarországi megyére. „Félelmetes hanggal érkezett meg az a pusztító erejű vihar – derült ki a lelkész beszámolójából – a tojás nagyságú jég semmit nem kímélt. Összetört háztetők, betört ablakok, beázott épületek, és kétségbeesett, a megmaradtat menteni igyekvő, padlásokat fóliázó emberek voltak mindenütt." A néhány órával később érkező eső és jégeső újabb csapás volt a házaknak, a termésnek és a gyümölcsösöknek.

Súlyos károk Tiszántúlon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint az ítéletidő emberi életet nem követelt, de súlyos károkat okozott tizenhárom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Rozsály, Zajta, Uszka, Méhtelek, Nagyhódos, Kishódos, Garbolc, Tiszabecs, Gacsály, Csengerújfalu, Ura, Csenger és Csengersima területén közel ezer ingatlan rongálódott meg.

Beázott templomhajó Nagyhodoson. Fotó: ttre.hu

Az első öt települést érintette legsúlyosabban a katasztrófa: a palatetők betörtek, de a cserépfedésű házak sem jártak jobban. A hatalmas erővel becsapódó jég vagy lyukat ütött, vagy egyszerűen kettétörte a régi és az új cserepet egyaránt. Az itt élők aggodalmát, félelmét tovább fokozza, hogy ebben a szegény régióban az emberek többségének semmilyen biztosítása nincs.

Református (és görögkatolikus) egyházi ingatlanokban is jelentős kár keletkezett. Rozsályban a református templom, a gyülekezeti ház és parókia tetőzete is összetört, mindhárom épület beázott. Nagyhódoson a templom pala fedése teljesen összetört, az ablakok több helyen betörtek, az épület több helyen súlyosan beázott. Hasonló állapotba került a gyülekezeti ház teteje is. Méhteleken a műemlék templom fedése rongálódott, valamint a parókia és gyülekezeti ház két helyisége is beázott. Garbolcon is a templom és a gyülekezeti ház tetőzete sérült meg, Kishódoson pedig a templom ablakai és fala. Gacsályon és Csengersimán is megsérült a parókia tetőzete, utóbbi településen a templom és az ifjúsági ház is beázást szenvedett.

Hasonló károk a határ túloldalán

A kutyfalvi templom toronysüveg nélkül. Fotó: Kiss Gábor, reformatus.ro

Az elmúlt hét viharai Partiumban, Kárpátalján és Erdélyben is komoly károkat okoztak. Június 19-én, vasárnap a tornádószerű vihar egy Maros megyei településen ledöntötte a református templom toronysüvegét. Lukács Vilmos István kutyfalvi lelkipásztor Facebook oldalán közzétett beszámolója szerint – ahol néhány kép is látható a vihar pusztításáról – nem sérült meg senki, de az anyagi kár jelentős. Mint írja, „a templom sisakja lezuhant, a házak (parókia) bizonyos részei fedetlenek és beáztak. Diófák gyökerestől törtek ki, rázuhanva az autónkra, tönkretéve a melléképületeket, kerítéseket. A templom szinte teljesen beázott, a parókiában nincsenek jelentős károk, bár az is beázott". Kutyfalván és a szomszédos Marosdátoson összesen több mint háromszáz ház tetőszerkezete sérült meg. Ugyanakkor kisebb károk keletkeztek Magyarrégenben, Petrozsényben és a mezőségi Szészárma település templomaiban is. A petrozsényi templom és parókia tetejét a jég jelentősen károsította. A szórványban élő maréknyi embernek nagyon nehéz lesz helyrehozni a károkat.

Kedd reggel és délelőtt Kárpátalján is heves zivatarokkal kísért jégeső pusztított. A legnagyobb kár a nagyszőlősi járás településein keletkezett, több száz ház tetőszerkezete rongálódott meg. Délelőtt Munkács fölött vonult át heves zivatar jégesővel. A városra több mint tíz percen át hullottak dió nagyságú jégdarabok. Ugyancsak jégverés volt aznap reggel a szolyvai és a técsői járásokban. Az utóbbiban a vihar több helyen fákat döntött az utakra. Úgy tudjuk, a Királyhágómelléki Egyházkerülethez tartozó szatmári egyházmegyét sem kímélte a vihar.

Jégkár Kárpátalján, Máramaros-Ugocsa megyében. Fotó: refua.tirek.hu

Egymás terhét hordozva

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai jelenleg kárfelmérést végeznek, hogy a legmegfelelőbb módon segíthessenek Kárpátalján. Munkájukat online adományozással vagy az 1358-as adományvonal hívásával támogathatják (egy hívás 250 forint).

A kutyfalvi lelkipásztor a gyülekezet kérését közvetítve kért segítséget az említett felhívásban: „Sajnos a gyülekezet kasszája szinte teljesen üres, ezért csodára van szükségünk, hogy legyen anyagi keretünk arra, hogy helyreállítsuk a károkat. Kérjük, legyetek részesei a csodának, és ha akármilyen kevéssel is tudtok, kérlek, segítsetek". Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár már bejelentette: a műemlék templom tornyát a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből és az Erdélyi Református Egyházkerület forrásaiból állítják helyre. Aki szeretne adománnyal hozzájárulni az Erdélyben bekövetkezett károk enyhítéséhez, a következő számlaszámon teheti meg: IBAN: RO72OTPV200000843134HU01 (számlatulajdonos: Eparhia Reformata din Ardeal).

Nagyhódoson, a templom mellett a parókiát is teljesen át kell fedni. Fotó: ttre.hu

A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának Elnöksége pedig a június 23-tól július 15-ig tartó időszakban országos gyűjtést hirdetett a Tiszántúlon kárt szenvedett gyülekezetek megsegítésére. Arra kérik az MRE gyülekezeteit, hogy a július 3-i istentiszteleti perselypénzüket ajánlják fel erre a célra, és juttassák el a jégkárosultak megsegítésére elkülönített, 11738008-21184022-es számú bankszámlára. Az intézmények és magánszemélyek adományaikat szintén a fenti számlaszámra küldhetik, példáját adva így is annak, hogy megszívlelték az apostoli buzdítást: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét." (Gal 6,2) – írják közleményükben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerdára virradóra is folytatódott a kárelhárítás és az épületek fóliázása a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjainak együttes munkájával. „A katasztrófavédelem és a sok önkéntes csapat eddig is emberfeletti segítséget nyújtott. Köszönet érte!" – fogalmazott Kálmán Dávid. A lelkipásztor megköszönte a sok „imádságot, melyre nagy szükség van, hogy az itt élők e súlyos próbatétel után lélekben is fel tudjanak épülni."

Reformatus.hu-összeállítás
Forrás: MTI, ttre.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió