A megújulás lendülete

2016. február 29., hétfő

„Ahogy egykor a reformátorok, mi is találjunk rá arra az éltető forrásra, mely szellemében, erkölcsében és hitében is megújíthatja hazánkat, a Kárpát-medencét, sőt egész Európát" – kívánta Bogárdi Szabó István református püspök a Reformáció Emlékbizottság idei programsorozatának nyitó rendezvényén.

2017. október 31-én a protestáns világ a keresztyénség megújulását jelentő reformáció kezdetére emlékezik. A magyar kormány és a hazai protestáns egyházak 2014-ben közös Reformációi Emlékbizottságot hoztak létre az évforduló méltó megünneplésére. Két éves előkészítő munka után, február 29-én ünnepélyes sajtótájékoztatóval kezdődött a reformáció fél évezredes jubileumát megelőző programsorozat.

„A megújulás forrását ünnepeljük, de ez nem csupán az egyházak belső ügye, a reformáció az egész nemzet számára létfontosságú érték" – mondta Balog Zoltán miniszter. A bizottság ügyvezető elnöke a tavaly elhunyt Nemeskürty István gondolatát idézte: ha nincs a 16. századi egyházi megújulás, ma nem magyarul beszélnének a Kárpát-medencében. Az állam a Reformáció Emlékbizottságon keresztül évi ötszáz millió forinttal támogat egyházi, kulturális és tudományos programokat. „Ahol értékek továbbadása történik, ott a kormány nem lehet kívülálló" – nyilatkozta EMMI tárcavezetője.

„Felmutatni és továbbadni a reformáció ma is releváns értékeit, annak szellemiségét és lelkületét minél szélesebb körben elérhetővé és vonzóvá tenni" – összegezte a bizottság célját Hafenscher Károly miniszteri biztos.

A testület – melyben a hazai protestáns egyházak mellett a Magyar Katolikus Egyház, határon túli protestáns közösségek és világi intézmények is helyet kaptak – képzőművészeti pályázatokat, kutatói ösztöndíjakat ír ki, tudományos konferenciákat, állandó és vándorkiállításokat szervez, komolyzenei és könnyűzenei koncertkörutakat, publikációk megjelentetését támogat. „A reformációt a megújulás lendülete járta át. Programjainkkal szeretnénk megmutatni a társadalomnak ezt a lendületet, mely jövőépítésünk motorja lehet" – mondta az evangélikus egyház zsinatának lelkészi elnöke.

„A reformátorok – Owen Chadwick egyháztörténész szerint – olyan korban tevékenykedtek, mely a zűrös jelenhez az idealizált múltban keresett fogódzókat. Ők is visszanyúltak, de a szépemlékű múlt helyett a forrást találták meg, mely éltette őket, mely megújította Európát és a keresztyénséget" – mondta a sajtótájékoztatón Bogárdi Szabó István. Egyházunk zsinati lelkészi elnöke a jubileumi ünnepségekről úgy nyilatkozott: ha ma visszatekintünk a 16. századba, mi sem fogunk mindent szépnek látni, de találkozhatunk a forrással, „mely szellemében, erkölcsében és hitében is megújíthatja hazánkat, a Kárpát-medencét, sőt egész Európát".

„A megújulás csak friss lélekkel képzelhető el, s nagy szükségünk lenne rá, mert úgy tűnik, elvesztettük a derű és a szeretet lelkét" – tette hozzá Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, aki reményét fejezte ki, hogy Isten Lelke fel tudja használni a jubileumot arra, hogy végigsöpörjön a kontinensen és megújulást hozzon.

Az ünnepségen Ittzés Gergely fuvolaművész és a Lutheránia Énekkar szólaltatta meg Johann Sebastian Bach szerzeményeit. A bizottság által szervezett programokról, kiírt pályázatokról a megújult refomacio2017.hu oldalon tájékozódhatnak.

reformatus.hu, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.