Támogassuk az egyházunkat!

2016. február 26., péntek

Egyházunk társadalmi szolgálatát támogathatjuk személyi jövedelemadónk egy vagy akár két százalékának felajánlásával. Fodor Zsófiával, a Zsinat Kommunikációs Szolgálatának vezetőjével arról beszélgettünk, mire kell különösen figyelnünk az idei adóbevallás elkészítése során, ha szeretnénk élni a nyilatkozattétel lehetőségével.

Az adóhatóságtól február 15-ig lehetett kérni az adóbevallásunk elkészítését. Mi a teendő, ha valaki elmulasztott rendelkezni a személyi jövedelemadója egyházaknak és civil szervezeteknek felajánlható kétszer egy százalékáról?

Az előzetes becslések szerint mintegy másfélmillió adózó élhetett az egyszerűsített adóbevallás lehetőségével. Fontos azonban tud­ni: ha a bevallás adóhatóság általi elkészítésére vonatkozó kérelmükkel együtt nem adták le egyszázalékos nyilatkozatukat február 15-ig, akkor lehetőségük van május 20-ig pótolni azt. Lezárt, aláírt borítékban kell elküldeniük az adóhatóságnak a dokumentumot.

Mi a helyzet azokkal, akiknek a munkáltatója készíti el az adóbevallását?

Az ő esetükben is maguknak kell gondoskodniuk a felajánlásról. Tegyék ők is lezárt, aláírt borítékba a nyilatkozatot, és május 10-ig adják le a munkaadójuknak. Ha erről a határidőről lecsúsznak, május 20-ig még ők is postázhatják a nyilatkozatot.

És akik maguk készítik el a bevallásukat?

A rendelkező nyilatkozat nyomtatványát mindenki – az önadózó, valamint az adóhatósági és a munkahelyi adómegállapítást kérő adózó is – megtalálja az adóhatóságtól januárban megkapott borítékban, ahogy az adóhatóság online vagy offline módban használható nyomtatványkitöltő programjában is. De letölthető a nav.gov.hu vagy a reformatus.hu/egyszazalek címen elérhető honlapról is. Az önadózók ezt beküldhetik az adóbevallás részeként, de aláírt borítékban önállóan is. A határidő esetükben is május 20. Ha eddig nem kerül postára, akkor érvényét veszti a nyilatkozat!

Azok is kitöltsék a nyilatkozatot, akik a kedvezmények miatt nem fizetnek személyi jövedelemadót?

Az egyházaknak felajánlható egy százalékra vonatkozó sort mindenképpen töltsék ki, mert ha közvetlenül nem is növelik ezzel az egyházaknak járó összeget, közvetve mégis, hiszen az egyszázalékos felajánlásokat kiegészítő támogatás megállapításakor az állam figyelembe veszi e nyilatkozatokat is.

Miért fontos, hogy felajánljuk a személyi jövedelemadónk kétszer egy százalékát?

A felajánlás egyfajta adomány, támogatás, amely a rendelkezőnek tulajdonképpen nem kerül semmibe. Ezért ha fontosnak tartjuk e szervezetek munkáját, érdemes figyelmeztetni egyháztagjainkat, rokonainkat, ismerőseinket a lehetőségre. Ha a református egyháznak adjuk adónk egy százalékát, társadalmi szolgálatát – többek között missziói, oktatási, egészségügyi, szociális tevékenységét – támogatjuk vele. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a személyi jövedelemadónk civil szervezeteknek felajánlható egy százalékával is támogathatjuk egyházunk szolgálatát, ha arról református kötődésű alapítvány, egyesület javára rendelkezünk.

0066
A Magyarországi Református Egyház technikai száma, amelyet a nyilatkozaton föl kell tüntetni: 0066. A támogatható civil szervezetek, református alapítványok, egyesületek listája elérhető a NAV honlapján, de fordulhatunk ötletért a környékünkön szolgáló református gyülekezethez, intézményhez is. Információ: www.nav.gov.hu/szja/szja.

Kiss Sándor

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2016. február 28-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.