Mennyire kell a hithez tudomány, és a tudományhoz a hit?

2015. december 15., kedd, Budapest

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke és Sajgó Szabolcs jezsuita pap a Budai Református Egyházközség Gondolkodó Szeretet - Gondoskodó Szeretet című beszélgetéssorozatának következő vendégei.

Az emberi megismerés fantasztikus eredményeket hozott a keréktől a számítógépekig, a gyalogos vándorlástól az űrhajóig. Szédítőnek is tűnhet az eredmény, mégis biztosan látszik, az emberi szellemi erőnek meghatározott mértékű hatókörei vannak. A millió fényévnyi távolság, a milliárd éves világegyetem részletekbe menő megismerése kizárt, mi több, a tudatos ember léte is determinált, és élethossza nevetségesen rövid. Az ismert földi körülmények az örök életet nem teszik lehetővé. Mégis minden nap sok nagy tudású ember azon dolgozik, hogyan lehet az emberi jólét érdekében valami újdonságot kitalálni. Laokoón-csoport vívódására emlékeztet engem ez a küzdelem, hacsak észre nem vesszük, hogy az ember szellemi kapacitását meghaladó szellemi energia volt szükséges annak a szabályozott rendszernek létrejöttéhez, amit úgy hívunk, hogy világegyetem és élet a földön.

Időpont: december 15., 18:00
Helyszín: Budapest, I. ker., Szilágyi Dezső tér 3.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.