Elkötelezettek a közös munkában

2015. november 06., péntek

Az evangélikus, katolikus és református egyház püspökei november 4-i találkozójukon megemlékeztek az 1956-os forradalom áldozatairól, a család és a teremtett világ védelmének fontosságát hangsúlyozták, valamint megerősítették az ökumenikus ifjúsági munka iránti elkötelezettségüket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház püspökei évek óta rendszeresen konzultálnak a három egyházat érintő kérdésekről, egyeztetnek ökumenikus projektekről és közös társadalmi üzeneteikről. Idei első találkozójuk rövid áhítattal kezdődött, melyet házigazdaként – az ülést egyházunk Zsinati Hivatalában tartották – Szabó Istvánzsinati lelkészi elnök vezetett. A dunamelléki református püspök Pál apostolnak Timóteushoz írt második leveléből (2,1-7) olvasta az Igét. Az ülés elején – mely az 1956-os forradalom gyásznapjára esett –, megemlékeztek a vérbe fojtott szabadságharc és az azt követő megtorlás áldozatairól.

Biblia, család, környezetvédelem

A háromoldalú egyeztetésen jóváhagyták egy lehetséges közös bibliafordítás elvi és szakmai alapjait tisztázó konferencia szervezését, az előkészítést egy a Magyar Bibliatársulat delegáltjaiból és katolikus szakértőkből létrejövő munkacsoport végzi majd. Az ökumenikus bibliafordítás ötlete már a tavaly szeptemberi találkozón is felmerült.

A protestáns egyházvezetők kérésének eleget téve Erdő Péter bíboros, az Esztergom-budapesti főegyházmegye érseke, valamint Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke röviden szóltak a nemrég befejeződött vatikáni püspöki szinódusról, melynek témája a család volt. Erdő Péter szerint – aki a szinódus főrelátora (a téma felvezetője) volt – szeretettel emlékeztetni kell a világot a házasság Isten által rendelt voltára. A protestáns püspökök javasolták, hogy a tanácskozás záródokumentuma – mely Ferenc pápa munkáját hivatott segíteni – magyar nyelven is legyen elérhető.

Emellett a három egyház vezetői tájékoztatták egymást a környezetvédelemért tett lépéseikről, a pápai megnyilatkozásokról, a lokális protestáns kezdeményezésekről – mint a református ökogyülekezeti mozgalom – és a köztársasági elnöknél tett legutóbbi látogatásról, melynek a november 30-án kezdődő párizsi ENSZ-klímakonferencia volt a témája. A püspökök egyetértettek abban, hogy a keresztyén embernek természetes kötelessége a természet, a környezet, a teremtett világ védelme, ezérttámogatják azokat a kezdeményezéseket, melyek annakélhetőbbé tételét szolgálják.

Ifjúság, hittan, jogszabályi egyeztetések

Evangélikus, katolikus és református szervezésben – közös finanszírozással – idén is megvalósult a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes program, valamint a KözösPont fesztiválmisszió – az egyházvezetők megköszönték a szervezők fáradságos munkáját, valamint megerősítették az ökumenikus ifjúsági munka iránti elkötelezettségüket.

A három egyház vezetői megállapodtak abban, hogy – egységesítve a jelenlegi eltérő gyakorlatokat – az egyházi iskolák a más felekezetű hittanoktatásban részesülők számára is biztosítják mindazon feltételeket, melyek az általános tankönyvtámogatás keretében megilletik a tanulókat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyházi iskolákban a más felekezetű hittanoktatáshoz szükséges tankönyvet a fenntartó felekezet biztosítja majd.

A püspökök emellett egyeztettek a módosítás előtt álló egyházügyi törvényről, a szociális ellátásról szóló rendeletről, valamint köznevelés és szakképzési témákról –utóbbi esetében a kiszámíthatóság és a tervezhetőség fontosságát hangsúlyozták. A kulturális közfoglalkoztatás tervezetekapcsán szóba került az is, hogyan lehetne a gyülekezetek, plébániai közösségeknek segíteni kántori állások létesítésében. Ezekben a témákban az illetékes állami szervekkel is várhatóak szakmai konzultációk, s találkozót kezdeményezneka Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetőjével, hogya közmédia vallási műsorairól – többek között azok idősávjáról, missziói célú felhasználásának lehetőségeiről – tárgyaljanak.

A találkozón részt vettek: evangélikus részről Gáncs Péter, Fabiny Tamás és Szemerei János, katolikus részről Erdő Péter, Veres András, Udvardy György és Ternyák Csaba, református részről pedig Szabó István, Fekete Károly, Steinbach József püspökök, valamint Pásztor Dániel tiszáninneni lelkészi főjegyző. A következő háromegyházi találkozó házigazdája a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia lesz.

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.