Magyarok kenyere

2015. augusztus 19., szerda

Határon túli rászorulók, köztük a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói kapják a Magyarok kenyere-programban összegyűlt búzából készülő liszt egy részét. A Kárpát-medence negyvenhat gyűjtőpontján több mint kétszázharminc tonna búza gyűlt össze augusztus 12-ig.

Újdonság, hogy idén minden magyarországi megyébe, karitatív szervezetek számára is juttatnak a lisztből. – A Magyarok kenyere-program üzenete a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, amely rácáfol arra a tévhitre, hogy a magyarok nem képesek az összefogásra – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magyar Távirati Irodának augusztus 12-én a szarvasi központi búzagyűjtő napon. Az összegyűlt búzát augusztus 16-án Mohácson öntötték össze és őrölték meg. A lisztből többek között a megyei jogú városok augusztus 20-i ünnepségeire, valamint a budapesti körmenetre is készült kenyér. A program augusztus 20-i zárórendezvénye után a megmaradt lisztet mások mellett Kárpátaljára, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba viszik. 

Őrhidi László, a Magyarok Kenyere akció kárpátaljai szervezője korábban azt nyilatkozta: a Magyar Nemzeti Agrárkamara ígéretet tett arra, hogy annyi lisztet juttat el a határon túlra, amennyi búza ott összegyűlt. Őrhidi László hozzátette: a délvidéki és felvidéki gazdák bejelentették, hogy saját részüket átengedik a kárpátaljaiak számára.

Korinek László pécsi professzor 2011-ben, civil kezdeményezésként indította el a Magyarok kenyere-programot. Az ötletgazda először csak egyetlen kenyeret szeretett volna sütni a Kárpát-medencéből összegyűjtött búzából, tavaly viszont már kétszázezer darab egy kilogrammos kenyér készült a felajánlott búzából. Idén a délvidéki Székelykevéről érkezett a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót az erdélyi Parajdról küldték. Míg az első évben tíz, egy évvel később huszonöt, a harmadik évben már száz, tavaly pedig kétszázhúsz tonna búza gyűlt össze.

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2015. augusztus 23-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.