Találkozó az Állami Számvevőszék elnökével

2015. július 11., szombat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és vezető tisztségviselői 2015. július 9-én a Magyarországi Református Egyház (MRE) vezetőivel találkoztak az ÁSZ székházában. A legfőbb hazai ellenőrző intézmény és a történelmi egyház konzultációjának fókuszában a számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai és egyházügyi kérdései álltak. A megbeszélés keretében az Állami Számvevőszék átfogó tájékoztatást adott az ÁSZ ellenőrzések módszertani megújulásáról is, valamint tanácsadó tevékenysége részeként bemutatta az egyházaknak a hatékony, eredményes, egyúttal szabályos közpénzügyi gazdálkodás jó gyakorlatait.

Az Állami Számvevőszék és a magyarországi történelmi egyházak közötti találkozók többéves hagyományát megőrizve Domokos László elnök, Elek János főtitkár, Holman Magdolna tervezési vezető és Kisgergely István felügyeleti vezető csütörtökön a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökével, Szabó István püspökkel és az MRE egyházkerületeinek vezetőivel találkozott.

A találkozók aktualitását az ÁSZ részéről az egyházi felsőoktatási intézményeket is érintő ellenőrzések, valamint az ÁSZ módszertani megújulása adta, míg a Magyarországi Református Egyház részéről az év elején történt tisztújítás, amelyet követően Szabó István, mint az MRE Zsinatának lelkészi elnöke bemutatkozó látogatásra érkezett az Állami Számvevőszék székházába. A megbeszélésen részt vettek továbbá Csomós József püspök, a Tiszáninneni Református Egyházkerületből, Steinbach József püspök, a Dunántúli Református Egyházkerületből, Huszár Pál főgondnok, az MRE Zsinatának világi elnöke, Adorján Gusztáv főgondnok, a Tiszántúli Református Egyházkerületből valamint Veres Lajos zsinati jogtanácsos és Gér András László megbízott zsinati tanácsos.

Az ÁSZ megújított ellenőrzési módszertana az egyházak gazdálkodását is támogatja

Domokos László a találkozón elmondta, hogy 2015. július 2-án az ÁSZ mérföldkőhöz érkezett. A nemzetközi sztenderdeket irányadóan tekintve megújította ellenőrzési módszertanát, valamint az ellenőrzés folyamatához szorosan kapcsolódó kockázatelemzési és minőségbiztosítási folyamatokat. Ennek kézzel fogható terméke a számvevőszéki jelentések tartalmi és formai megújítása is, amelynek köszönhetően az ellenőrzöttek és a közpénzek iránt érdeklődők számára is közérhetőbbé válnak a jelentések. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: az elmúlt években az ÁSZ tevékenységének középpontjába állította a hasznosulást, ennek fontos eleme többek között a számvevőszéki üzenetek közérthetőségének fejlesztése. Az első új formátumban megjelent jelentés néhány példányát az ÁSZ elnöke a találkozón átadta az egyházi vezetőknek.

A megújulásról szólva Domokos László az elmúlt évet is értékelte. Átfogó tájékoztatást adott a felsőoktatási intézmények ellenőrzési tapasztalatairól. Mint mondta: az egyházi fenntartású intézményekben összességében megfelelő volt a gazdálkodás szabályozottsága, mindazonáltal nem árt néhány pénzügyi és üzemgazdálkodási kérdésre fokozott figyelmet fordítani.

Jó gyakorlatok a Magyarországi Református Egyházban

A megbeszélésen Szabó István megköszönve a meghívását átfogó tájékoztatást adott a Magyar Református Egyházban februárban lezajlott tisztújításról, továbbá ismertette az egyházi intézmények előtt álló feladatokat. Mint mondta, a reformátusok a kálvini hagyományokat követve szigorú szabályok szerint, saját gazdálkodási törvényük rendelkezéseit betartva működnek, amely az egyházak között is egyedülálló. Az elmúlt évtől e szigorú szabályrendszert kétszer is vizsgáztatták. Először az ÁSZ öntesztjeit felhasználva önellenőrzést végeztek, majd külső könyvvizsgálókat bevonva is átvilágították intézményrendszerüket.

Szabó István hangsúlyozta: az eredmény megnyugtató volt, ugyanakkor a változó feladatstruktúra és az új pénzügyi kihívások tőlük is megkövetelik a folyamatos fejlődést. Az önfejlesztő folyamatban való aktív támogatásért hálásak az ÁSZ-nak és az intézmény iránymutatásaira, tanácsaira a jövőben is számítanak - erősítette meg a Zsinat lelkészi elnöke. Szabó István végül hangsúlyozta: a Magyarországi Református Egyház a lelkipásztori feladatok ellátása mellett kiemelt kérdésként kezeli az állampolgárok jólétét megalapozó intézményrendszer fenntarthatóságát, ezért fokozott figyelmet fordítanak a szervezetek kiegyensúlyozott, átlátható és gazdaságos működés biztosítására.

Gergely Szabolcs

Forrás: ÁSZ Hírportál

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.