Megduplázódott az érdeklődés a Bő Esztendő-program iránt

2015. május 12., kedd

Országszerte nagycsaládosok, roma közösségek, egyedülálló szülők, egyházi intézmények lakói és munkanélküliek tapasztalhatják meg a kertészkedés örömét és hasznosságát a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Bő Esztendő vetőmagprogramjának keretében, melynek első fázisa nemrég zárult le.

Az MRSZ idei Bő Esztendő-programján keresztül 57 település gyülekezete, intézménye, roma önkormányzata és alapítványai részesültek vetőmagokból és vetőburgonyából. A tavalyi évhez képest több mint kétszeresére növekedett a kezdeményezésben részt venni kívánók száma, és a program az ország számos új területére terjedt ki. A Szeretetszolgálat 500 egységcsomagot – amelyek tartalma egyenként 15 féle kerti zöldség –, valamint hagymát, borsót, étkezési kukoricát és közel 2 tonna burgonyát juttatott el több mint 700 családnak. A gyülekezetek és az önkormányzatok azoknak a családoknak ajánlották fel a lehetőséget, akik saját maguk szeretnék megtermelni az egészséges és jó minőségű, friss zöldségeket. „Nagycsaládosok, roma közösségek, egyedülálló szülők, egyházi intézmények lakói és munkanélküliek fedezik fel a kertészkedés örömét és hasznát, tanulják meg, elevenítik fel az önellátáshoz szükséges, már elfeledni látszó fontos ismereteket" – tapasztalják az MRSZ munkatársai.

A Szeretetszolgálat számos helyen a kertműveléshez szükséges eszközök, felszerelések megvásárlásához is segítséget nyújtott. Mindezek anyagi hátterének biztosításához szükség volt támogatókra. A vetőmag egységcsomagokat egy külföldi segélyszervezeten keresztül kapták meg, a burgonyát egy Kecskemét környéki református egyháztag ajánlotta fel. A többi vetőmag és felszerelés vásárlásához a mikepércsi és a hajdúbagosi gyülekezetek különleges adománya járult hozzá. Ők még a tél folyamán 100 kiló kolbászt készítettek, amit a debreceni Egyháztáji vásáron értékesítettek, a befolyt összeget egy szintén debreceni, vetőmagokat forgalmazó cég megduplázta. Ugyancsak ennek a cégnek jóvoltából kaptak virágmagokat is.

Az MRSZ az elkövetkezendő hónapok során figyelemmel fogja kísérni a családok, közösségek tevékenységét. „Igyekszünk meglátogatni őket, és dokumentálni fogjuk a program hatékonyságát is" – ígérik. Együttműködési megállapodást kötöttek „A Legszebb Konyhakertek" mozgalom szervezőivel annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt a jelentős elismerésekért folyó kertszépségversenyben. Őszintén remélik, hogy „sokan megtapasztalják majd a magvető példázatának eredményét, és sokszoros haszonnal és örömmel takaríthatják be terméseiket".

Forrás: jobbadni.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.