A keresztyének béketeremtők

2015. április 29., szerda

A „Béke és igazságosság zarándoklatának" egyik állomása a svédországi Sigtunában megrendezett Ökumenikus Békekonzultáció volt. Az EVT főtitkára közös „utazásra" hívta a tagegyházakat.

A „zarándoklat" keretében több mint 80 ökumenikus szakértő, egyházvezető, valamint a civil társadalom és az ENSZ képviselői tanácskoztak tavaly decemberben Svédországban. "Az igazságosság és béke zarándokaiként járjuk közös utunkat a világban. Valamennyien egy ökumenikus mozgalom tagjai vagyunk", nyilatkozta még 2014. decemberében Olaf Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára. "Az egységünk látható kifejezésére törekszünk." A mi időnkben, tette hozzá, "sajátosan is arra hívattunk, hogy rátaláljunk a keresztyén szolidaritásból fakadó egységünk újfajta formáira. A szolidaritás útja az igazságos békéhez vezet", amelyen "mindannyian együtt járunk felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül".

A békéről folytatott egyházi konzultáció egyike volt azon eszközöknek, amellyel a Puszánban elindított zarándoklat kereteit és tartalmát igyekeztek konkrétan is megfogalmazni, mintegy útjelzőként a közös vándorútra. Az igazságos béke átfogó értelmében magába foglalja, de túl is mutat a fegyveres konfliktus lezárásának. „Ez azt jelenti, hogy béketeremtőknek kell lennünk, a Shalom/Salaam-ot kell építenünk annak tágabb és mélyebb értelmében."

Dr. Anders Wejryd nyugalmazott evangélikus érsek, egyben az EVT európai elnöke a vallás ellenmondásosságára figyelmeztetett: "a vallás veszélyes és csodálatos dolog egyben. A vallás a legjobbat és legrosszabbat is ki tudja hozni az emberből. Talán nem is annyira maga a vallás, hanem az emberiség miatt."

Dr. Agnes Abuom, az EVT moderátora arra figyelmeztetett, hogy "csak a béke útja vezet fejlődéshez és jóléthez". Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy "a megbékélésnek ára lesz. A konfliktus minden résztvevőjétől áldozatot kíván ugyanis."

Külügyi Iroda
Fordította: Bedő Boróka
Forrás: http://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/christians-are-called-to-be-peacemakers-and-to-build-just-peace

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.