A CEC döntött kiemelt munkaterületeiről

2015. március 27., péntek

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vezetőtestülete közzétette a 2015 – 2018 közötti időszakra vonatkozó terveit.

A tagegyházak delegáltjai a 2013-as budapesti nagygyűlésén fogadták el a szervezet új alkotmányát, ami egyet jelentett a CEC átfogó reformjával. A szervezeti megújulást előkészítő munkacsoport javaslatai alapján megfogalmazott küldetésnyilatkozat és működési rend után az újonnan választott vezetőtestület, az úgynevezett „Governing Board" feladata volt, hogy meghatározza az európai ortodox, anglikán és protestáns egyházak együttműködésének tematikus súlypontjait és ehhez igazítsa a kiemelt programokat összefogó munkamenetét. Ez annál is inkább sürgető feladata volt a Konferenciának, hogy tavaly decemberben, a reform részeként, megszűnt az Egyház és Társadalom Bizottság

A vezetőtestület március 24-én és 25-én Brüsszelben Cristopher Hill anglikán elnök és Guy Liagre református főtitkár vezetésével, a CEC és bizottságai korábbi években végzett munkájának tapasztalata, a reformbizottság budapesti jelentése, valamint a tagegyházak reakciói alapján határozta meg az úgynevezett tematikus referenciacsoportok listáját. Az elfogadott dokumentum egyben rögzíti a CEC prioritásait az elkövetkező három évre.

A tagegyházak ennek megfelelően a közeljövőben a következő nyolc szakértői hálózatban folytatják a közös munkát: egyháztan és teológiai párbeszéd; béketeremtés és megbékélés; emberi jogok; gazdasági és környezeti igazságosság; foglalkoztatás és szociális ügyek; bioetika; demokratikus állampolgárságra nevelés; EU szakpolitika és törvénykezés.

A CEC vezetőtestülete a programokhoz igazított működés pénzügyi hátterének biztosításáról is egyeztetett, valamint buzdította tagegyházait, köztük a Magyarországi Református Egyházat (MRE) is, hogy mérlegelje képviselők delegálását azon hálózatokba, amelyekben szakértelemmel bír. A Külügyi Iroda az aktív részvételt az áprilisban felálló zsinati szakbizottságok, a Doktorok Kollégiuma, a teológiai akadémiák, az ökogyülekezeti tanács, valamint az egyház társadalmi misszióinak bevonásával készíti elő. Mindebben az Ökumenikus Tanácsadó Testület mellett a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Egyház és Társadalom Intézetének együttműködésére épít. Az MRE testvéregyházaival is egyeztet a CEC-ben való szerepvállalásról, ahogy azt legutóbb az Elnökség és a Skót Egyház által megkötött együttműködési megállapodás is rögzíti

Az említett munkaterületek képviselői már korábban meghívást kaptak arra az április 20-án sorra kerülő egyeztetésre, amelyen az egyház társadalmi szolgálatának jövőjéről és a KRE idén létrehozott intézetével való együttműködésről tanácskoznak majd. Az eszmecsere vendége lesz a Skót Egyház (COS) lelkésze, Martin Johnston, a COS Egyház és Társadalom Bizottságának napokban kinevezett titkára, aki megosztja testvéregyházunk sok évtizedes tapasztalatait és tanácsaival segíti az MRE ez irányú szolgálatát.

Külügyi Iroda
Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.