Karnyújtásnyira a segítség

2015. március 26., csütörtök

Csatlakozott a T.E.L.L. Software Hungária Kft. által életre hívott, „Karnyújtásnyira a segítség -Non-profit alapú automata segélykérő, támadásjelző és pánikriasztási rendszer kiépítése Magyarországon" elnevezésű programjához a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A program célja, hogy a lakásokban egy olyan Segélyhívó készüléket helyezzenek el, amely megkönnyíti a segítségkérést. A készülékeket és a szolgáltatást ingyen biztosítja a TELL Kft. az MRSZ-nek és a programban részt vevő nyolc Önkormányzatnak, egy éves időtartamra.

A program sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos bemutatóját, valamint a felajánlott segélykérő készülékek átadását 2015. március 26.-án tartotta a segélyszervezet és a TELL Kft.

A TELL Kft. célja és küldetése az, hogy a lehető leggazdaságosabb technikai megoldással rukkoljon elő annak érdekében, hogy minél több emberhez juthasson el a segélykérés lehetősége. Cégünk a cél eléréséhez nélkülözhetetlennek tartja a helyi szervezetek bevonását, hiszen náluk senki nem ismerheti jobban a helyi viszonyokat az emberek problémáit és félelmeit- hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Gáll Péter a T.E.L.L. Software Hungária Kft. tulajdonosa. A TELL Kft. által kifejlesztett segélykérő rendszer az állampolgárok biztonságának és biztonságérzetének növelésére irányul. A rendszer lehetővé teszi, hogy egy településen, vagy akár egy lakóparkban az emberek úgy tegyenek lépéseket személyes biztonságuk és komfortérzetük javítása érdekében, hogy az a lehető legköltséghatékonyabban valósuljon meg.

A projekt keretében a TELL Kft. létrehozta és üzemelteti a segélyhívás indítását és fogadását biztosító műszaki infrastruktúrát, azonban a tényleges segítségnyújtás megszervezése a közösség, az önkormányzat vagy a szeretetszolgálat feladata marad. A projekt célja egy társadalmi szolidaritáson alapuló országos segélykérő rendszer bevezetése. Biztonságtechnikai eszközöket gyártó cégként felelősséget érzünk a segélykérés lehetőségének minél szélesebb körű elérhetővé tételében. A rendszer létrehozásával iránytűt szeretnénk adni a segíteni akaró emberek kezébe- ismertette Gáll Péter.

A segélyhívó rendszer három „komponensből" áll. A rászorulókhoz letelepített végponti eszközből, egy automata távfelügyeleti központból, és a riasztást fogadó telefonkészülékekből. Az egyes „komponensek" feladatait speciális hardver és szoftver elemek végzik el.

A rendszer előnye:
•A segélykérés kiterjeszthető akár a legkisebb településekre is (pl.: tanyákra, tanyabokrokra, lakóparkokra, ... stb.)
•A GPRS technológia 99,9%-os lefedettséget biztosít (hegyekben, külterületeken, erdőkben is működik)
•A segélykérés, illetve az arra történő reagálás hatékonysága nagymértékben nő
•A rendszer bárki számára elérhető, rugalmasan (web alapú felületen) konfigurálható, sem az eszköz telepítése, üzembe helyezése, sem annak a használata nem igényel szaktudást, szakembert
•Az önkormányzatoknak pályázati lehetőségeik lehetnek a készülékek beszerzésére, üzemeltetésére
•Biztonságosabbá és élhetőbbé teszi a településeket, vonzza az esetleges betelepülőket egy ilyen jellegű segélykérő (átjelző) rendszer működtetése

A T.E.L.L. Software Hungária Kft. által életre hívott programhoz a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott. A sajtótájékoztatón Osgyán Dániel a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az MRSZ azért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon már a kezdeti stádiumban ehhez a karitatív programhoz, mert az embereknek bizonyos helyzetekben az életét, a túlélését jelentheti a Segélykérő készülék jelenléte.

A programhoz a Segélyszervezet mellett nyolc önkormányzat is csatlakozott. Tímár Zoltán Mikepércs polgármestere, a Hajdú - Bihar Megyei Önkormányzat képviselője kifejtette, hogy Mikepércs településén azért tartják fontosnak a program elindítását, mert az valódi választ ad, valódi szükségletekre. Az automata segélykérő, támadásjelző és pánikriasztási rendszer egy rendkívül alacsony költséggel üzemeltethető, a társadalom széles rétegei számára is elérhető segélykérő rendszer. Az önkormányzatokon keresztül olyan emberek számára is elérhetővé válhat a segélykérés ezen formája, akik eddig ezzel lehetőséggel nem rendelkeztek. Azt, hogy egy ilyen karitatív rendszerre szükség van a mindennapokban, az nem lehet kérdéses. A Mikepércsen élő időseknél is szeretnénk ilyen segélykérő készülékeket elhelyezni, azonban ennek a biztosítására pályázati lehetőségeket kell keresnünk a közeljövőben - mondta Tímár Zoltán.

Véleménye szerint Mikepércsen gyors és mérhető hatásai lesznek a Segélykérő rendszer telepítésének. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy javul a biztonságérzet, nő az emberek komfortérzete. Nem elhanyagolható az sem, hogy ez további kedvező változásokat hozhat a település életében, hiszen ennek a régióban híre mehet, amely további betelepülőket is hozhat- hangsúlyozta Mikepércs polgármester, aki mint a Hajdú - Bihar Megyei Önkormányzat képviselője kifejtette, hogy szeretné más településeknek is a figyelmébe ajánlani a kezdeményezést. Mint mondta, meggyőződése, hogy egy ilyen jellegű segélykérő (átjelző) rendszer működtetése biztonságosabbá és élhetőbbé teszi a településeket.

Sajtóközlemény

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.