Colleen Bell találkozott Fekete Károllyal

2015. február 19., csütörtök

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete megbeszélés keretében találkozott Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével.

Colleen Bell, az Egyesült Államok nemrégiben hazánkba érkezett nagykövete február 18-án, Debrecenben helyi egyházi vezetőkkel találkozott. Katolikus részről Bosák Nándor püspök, református részről Fekete Károly püspök, az evangélikus egyház képviseletében Molnár Lilla lelkipásztor és a helyi zsidó hitközség elnöke, Horovitz Tamás vett részt a találkozón. Nagykövet Asszony a megbeszélésen tájékozódott a helyi vallási közösségek életéről és társadalmi szolgálatáról. A megbeszélésen Fekete Károly püspök tájékoztatta Bell nagykövetet az egyházkerület és a református egyház helyzetéről. A református püspök felhívta a nagykövet figyelmét az ukrajnai háborús helyzet által fenyegetett kárpátaljai magyarságra, különös tekintettel a sokrétű bizonytalanságra. Fekete Károly szólt a református egyház és segélyszervezete, a Magyar Református Szeretetszolgálat erőfeszítéseiről a rászorulók segítésében és a megbékélés munkálásában.

A püspök kérte az amerikai nagykövet hathatós segítségét az erdélyi, sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyének rendezésében, a román államnak az erdélyi reformátusságot sújtó jogtiprása megszüntetésében és a Kollégium egyházi tulajdonba visszaadásának elérésében. A megbeszélésen az egyházvezetők szóltak az ökumenikus közösségben végzett, terrorizmus elleni erőfeszítésekről, valamint a vallásközi párbeszéd és társadalmi szerepvállalás melletti elkötelezettségükről. Fekete Károly beszámolt egyházunk társadalmi felzárkóztatásban végzett szolgálatáról, különös tekintettel is a cigányok közötti szolgálatról. Az amerikai testvéregyházakkal folytatott számos kapcsolat közül kiemelte a Debreceni Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet és az Amerikai Református Egyház Global Missions szervezetével megkötött partnerségi megállapodását. A püspök végül, eleget téve koreai testvéregyházaink kérésének, átnyújtotta Nagykövet Asszonynak a Zsinat Elnökségének levelét, amelyben – a koreai egyházak felhívása nyomán – az Észak-Koreával szembeni amerikai és dél-koreai izolációs politika megváltoztatását és a megbékélés elősegítését kérte.

Tiszántúli Református Egyházkerület
Fotó: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.