Megkezdődött a XIV. Zsinat előkészítő munkája

2015. január 30., péntek

Január 29-én tartotta alakuló ülését a Zsinat Elnökségi Tanácsa, amelynek tagjai a Magyarországi Református Egyház(MRE) egyházkerületeinek elnökségei valamint a zsinati tanácsos és a zsinati jogtanácsos.

Az újraválasztott Dunamelléki Református Egyházkerület Elnöksége (Dr. Szabó István, Dr. Tőkéczki László), Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége (Steinbach József, Dr. Huszár Pál), Tiszáninneni Református Egyházkerület Elnöksége (Csomós József, Ábrám Tibor) mellett az új összetételű Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége (Dr. Fekete Károly és Dr. Adorján Gusztáv helyetteseként Molnár János) vettek részt a tanácskozáson. A Zsinat ügyvezető elnökeként Dr. Bölcskei Gusztáv és szintén ügyvezető minőségben Tarr Zoltán zsinati tanácsos és Dr. Kocsis Márta zsinati jogtanácsos is részt vettek a tanácskozáson.

A Zsinati Székházban tartott első ülés fő témája a február 25-re összehívott alakuló zsinati ülés előkészítése volt. Ezen az ülésen kerül sor a Zsinat lelkészi és világi elnökeinek, alelnökeinek, valamint a Zsinati Tanács tagjainak megválasztására. A februári Zsinaton történnek meg a személyi jelölések a Zsinati Bíróság és a különböző zsinati szakbizottságok tisztségviselőire is. A tanácskozáson áttekintették a december 3-i Zsinati Tanács óta történt fejleményeket, különös tekintettel a lezárult egyházkerületi választásokra.

A tanácskozás résztvevői értékelték az elmúlt időszak jelentősebb belső egyházi és közéleti fejleményeit, így például a december 15-én elfogadott állami költségvetés részleteit, a hit és erkölcstan oktatás új fejleményeit, különös tekintettel a megnövekedett tanítási feladatok ellátásának új jogi feltételeire. A tanácskozás résztvevői egyeztettek az MRE fejlesztési lehetőségeiről a lezáruló 2007-2013-as és az induló 2014-2020 EU-s fejlesztési ciklushoz kapcsolódva. Ennek kapcsán a résztvevő egyházi vezetők kiemelten fontos célként határozták meg az előző fejlesztési ciklus pályázatai elszámolásának mihamarabbi lezárását, amihez egyházunk továbbra is szakmai segítséget nyújtaz érintett pályázóknak. Az Elnökségi Tanács tagjai tájékoztatást kaptak a Csillagpont találkozó szervezésének állásáról, amely idén ismét Tatán kerül megrendezésre.

A Tanács tagjai megvitatták Csomós József püspök javaslatát a nyugdíjrendszer részbeni átalakításáról és úgy határoztak, hogy további részletes kidolgozásra felkérik a tiszáninneni püspököt, valamint a megalakuló zsinati jogi bizottságot.

Az Elnökségi Tanács tagjai beszámolót kaptak a Zsinat által elrendelt köznevelési támogatás finanszírozásának könyvvizsgálatáról, az azzal kapcsolatos problémákról. A közszolgálati televízió nyilvánosságra került átalakítási elképzelései kapcsán szó esett ezen változások esetleges kihatásáról az egyházi műsorokra. Az Elnökségi Tanács támogatta, hogy a Zsinat Elnöksége tárgyalásokat kezdeményezzen az MTVA illetékeseivel a kérdésekről.

Az Elnökségi Tanács megvitatta az MRE 1%-os kampányának tervezetét, továbbá úgy határozott, hogy idén is készüljön el az MRE nyomtatott címtára. Az Elnökségi Tanács tagjai örömmel értesültek arról, hogy Dr. Buzogány Dezső kolozsvári professzor áldozatos munkája révén megszületett a II. Helvét Hitvallás legújabb fordítása. A szövegnyomtatásra való előkészítését a Generális Konvent Elnöksége márciusban esedékes ülésére ajánlották.

Az Elnökségi Tanács az MRE Zsinata és annak Elnöksége döntéselőkészítő, tanácsadó testületeként működik és a kialakult rend szerint havonta ülésezik. Az ülések alkalmával áttekintik az egyház életének országos ügyeit és megvitatják az egyes kerületek javaslatait, felvetéseit. Az Elnökségi Tanács következő ülését februárban tartja.

MRE Kommunikációs Szolgálat, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.