Kálvin szobor avatás

2014. október 31., péntek, Hajdúnánás

Október 31-én Hajdúnánáson tartandó Kálvin fejszobor avatás, amelyet ünnepi istentisztelet előz meg.

Babusa János az első magyarországi köztéri II. János Pál pápa-szobor alkotója. Széleskörű munkássága során több protestáns emberről készített portrét, amelyek közül kiemelkedik Ravasz László (1882-1975) püspök mellszobra. A szobrászművész 2014-ben a Kálvin Emlékévek záró ünnepségeihez csatlakozva elkészítette a genfi reformátor mellszobrát is.

Az alkotás gipszöntőmintájáról napjainkig két bronz öntvényt készített a kőbányai Szabó Öntészeti Kft. Az egyik Kálvin-mellszobrot a reformáció emlékünnepén Hajdúnánáson a református általános iskola épületében avatják fel. A másik öntvény 2014. november 2 és 5 között Zalaegerszegen a „Kálvin, a Káté és a protestáns gályarabok emlékezete" című kiállításon lesz látható. A szobrászművész a régi Kálvin-ábrázolásokat tanulmányozva, olyan alkotást hozott létre, amely a reformátor figyelő tekintetét szemei hangsúlyozásával emeli ki.

Millisits Máté

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.