Kiállítás Balla Péterről

2014. szeptember 23., kedd, Budapest

Halálának 30. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik a budapesti Néprajzi Múzeumban Balla Péterről.

Szombat de 11 órakor a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom zsoltár-és népdaléneklő versenyének díjazottjai adnak műsort a múzeumban. A mozgalomról Katona Viktor, a SDG jelenlegi elnöke beszél. Szeptember 23-án, kedd délután 4 órakor kerül sor a kiállítás ünnepi megnyitójára, melyen köszöntőt mond Bölcskei Gusztáv püspök, a MRE Zsinatának lelkészi elnöke, megnyitó beszédet mond Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár. Az ünnepségen közreműködik még a vecsési Balla Péter Népdalkör, a Szentendrei Református Gimnázium diákjai, valamint Gaál Eszter népdalénekes. A kiállítás és a programok a Szakrális Művészetek Hét keretében szeptember 28-ig ingyenesen, majd ezt követően 2015.. január 25-ig múzeumi belépővel látogatható a Néprajzi Múzeumban.

Ki volt Balla Péter? Hajdúszoboszlón született, de a romániai Belényesen nevelkedett, majd 1927-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Itt ismerkedett meg Kodály és Bartók népdalgyűjtő tevékenységével, majd 1932-től Lajtha László tanítványa lett. A népzenegyűjtést is az ő útmutatásukkal kezdte el 1933-ban, elsősorban az akkor még kevéssé ismert Bukovina és Moldva területén. Balla Péter ugyanekkor fontos szerepet vállalt a református ifjúság zenei nevelésében is. A Soli Deo Gloria Diákszövetség híres szárszói konferenciáin sok száz fiatalnak tanította az „igazi" népdalokat és a református zsoltárokat. Ravasz László a Református Egyetemes Konvent országos énekügyi titkárává nevezte ki, ahol egészen 1952-ig tevékenykedett. E minőségében részt vett az 1948-as énekeskönyv megalkotásában, mint az azt előkészítő „Kis énekeskönyv" szerkesztője. A Soli Deo Gloria-internátusban és a szárszói telepen a zsidóüldözések idején feleségével több száz embert mentett meg, amiért 1995-ben posztumusz Jad Vashem díjat kaptak. 1952 után a Népművelési Intézetben folytatta népnevelői munkáját, de az '56-os események után ő is szellemi száműzetésbe kényszerült.

Széll Jenő, a Népművelési Intézet igazgatója, egykori főnöke így nyilatkozott róla: „Hatása tízezrekre, százezrekre terjedt ki, nélküle aligha volna elképzelhető az ifjúság mostani elemi erejű vonzalma a népzene iránt. Balla Péter egykori népdaltanításai, és a mai táncházi fiatalok törekvéseinek stílusa, tartalma, emberi alapképlete egyazon tőről fakad – még akkor is, ha a népzene szerelmeseivé váltak talán alig tudnak valamit arról a férfiúról, aki számukra az utat törte. Rajtunk múlik, hogy a népzenéért lelkesedő nemzedék megismerje a nagy előd életművét, és ezzel Balla Péter is helyére kerüljön a művelődés történetében."

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.