Számvetés kiállítás

2014. szeptember 17., szerda, Budapest

Szakrális-, keresztény-, vallásos és egyházi művészet, illetve keresztény ikonográfia a kortárs magyar művészetben.

Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria, 2014. szeptember 17–október 9.
A tárlat díjtalanul megtekinthető, naponta 10–18 óráig.

Megnyitó: 2014. szeptember 17-én, 18 óra
Megnyitja: Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.
Védnök: Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere
Köszöntőt mond: Mák Kornél Kecskemét MJV alpolgármestere
A kiállítást és a kortárs keresztény művészeti gyűjteményt bemutatja:
ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének vezetője, a kiállítás kurátora

Az elmúlt 14 év során a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő tevékenységi- és gyűjtőköre – ifj. Gyergyádesz László művészettörténész tevékenységének köszönhetően – a keresztény tematika jegyében zajlott. A két alappillér a 2002 óta megrendezett Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálék és a hozzájuk kapcsolódó gyűjteményfejlesztés. 2000-ben az 1000 év – magyar szentek c. kiállítással kezdődött, majd 2002 és 2013 között a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále hat, színes katalógussal is kísért tárlatával folytatódott. Sokan kapták föl a biennálékra a fejüket, hiszen végre többen is észrevették, hogy a rendszerváltozás ellenére e terület még mindig a mesterséges ideológiai elfojtás következményeit nyögi. Magyarországon a 90-es évekig a fiatalabb nemzedékek legjobbjai a keresztény ikonográfiával szinte nem is találkozhattak, legfeljebb egy lehetőleg minél távolabbra tolt művészeti hagyományként, művészettörténeti leckeként, tévesen sugallva azt sokuknak, hogy itt csupán egy végtelenül elavult, korszerűtlen, további alkotások létrehozására méltatlan területről van szó. A keresztény mitológia mélyebben gyökerezik Európa kultúrájában, gondolkozásmódjában, művészetének történetében és különösen az emberi lelkekben annál, hogy valaha is teljes egészében elveszítse a mindenkor érvényes aktualitását. A kecskeméti múzeumban folyó munka, így a kiállítás is e tétel igazolására tett szerény kísérlet.

A kecskeméti múzeum biennálékhoz kapcsolódó gyűjteményfejlesztése révén ma már mintegy 300 tétel körül van ez a speciális műtárgy együttes, mely jelenleg még egyedülállónak tekinthető a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban. A Klebelsberg Kultúrkúriában megrendezett kiállítás immár a hetedik nagyobb lélegzetű bemutatója e kollekciónak. Bár a keresztény ikonográfia rendkívüli gazdagságú, természetesen a gyűjtemény tematikai összetétele szempontjából meghatározóak voltak az egyes biennálék felhívásai (magyar szentek, kereszt, keresztre feszítés, a Genezis első 11 fejezete, oltár, Krisztus példabeszédei, Apokalipszis, angyalok). Műfajilag is igen változatos anyagról van szó (pl. textilművészet, festészet, üvegművészet, ötvösség, zománcművészet, grafika, szobrászat), melynek alkotói között a kortárs magyar képző- és iparművészet számos jelentős képviselője is megtalálható.

A gyűjteményből ezúttal 79 művész 91 alkotását lehet megtekinteni a Nagyszalonban és a Barbakánban, az összesen 331 négyzetméteren megrendezett kiállításon. A tárlaton részt vevő művészek: Ábrahám Rafael; Aknay János; Ardai Ildikó; Balanyi Károly; Ballonyi Pál Margit; Bátai Sándor; Bohus Áron; Csete Ildikó; Darázs József; Dárday Nikolett; Dobos Éva; Dréher János; Fabók Gyula; Gáll Ádám; Ganczaugh Miklós; Gérné Mezősi Aranka; Gonda Zoltán; Gyalai Béla; H. Barakonyi Klára; Harsay Ilona; Hévizi Éva; Homoki Anikó; Jászberényi Matild; Kalmár Pál; Kántor József; Károlyi András; Katona Katalin; Katona Szabó Erzsébet; Kecseti Gabriella; Kelemen Dénes Lehel; Kertészfi Ágnes; Kiss Márta; Koszta Zsófia; Kótai József; Kovács Géza; Kudász Ferenc; Kun Éva; Láng Eszter; Láng-Miticzky Katalin; Lieb Roland Ferenc; Madarászné Kathy Margit; Makkai Márta; Makrai Zsuzsa; Máté János; Matzon Ákos; Mészáros Marianna; Móder Rezső; Morvay Ibolya; Nagy Lajos Imre; Olajos György; Olescher Tamás; Orient Enikő; Orosz István; Orosz Péter; Pájer Emília; Papp György; Petri Katalin; Pistyúr Imre; Prutkay Péter; Remsey Flóra; Sándor József – Attila; Schéffer Anna; Simon, Blaise; Stefanovits Péter; Szakács Imre; Szekeres Erzsébet; Széles Judit; Szemadám György; Szemereki Teréz; Szilágyi Imre; Szlávics László, ifj.; Szűcs József; Tóth „Bogyó" István; Tóth Csaba; Vén Zoltán; Wagner János; Wellisch Tehel Judit; Zalubel István; Zsigmond Aranka.

***

A gyűjteménnyel és a kiállítással kapcsolatban érdeklődni ifj. Gyergyádesz Lászlótól lehet az alábbi címeken: gyergyadesz@gmail.com; 30/287-2549

A helyszínnel kapcsolatban: Bábics Anita szervező (20/327-1220; 1/392-0874)

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Megközelíthető: a Széll Kálmán tértől 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.