Félnünk kell a jövőtől?

Mit gondol a keresztyén ember a mesterséges intelligenciáról? Megváltoztathatja-e az a teremtett világot? Ezekkel a folyamatos vitát kiváltó kérdésekkel vette kezdetét a Református Közéleti és Kulturális Műhely második évada.

Félnünk kell a jövőtől?

 

Immáron hetedik alkalommal gyűltek össze a saját területükön jelentős szerepet betöltő református gondolkodók, hogy zártkörű beszélgetés keretein belül vitassanak meg egy témát és a körülötte felmerülő teológiai, erkölcsi és technikai részleteket. A márciusi alkalom során a mesterséges intelligencia (MI) és az azt körülvevő vélt vagy valós félelmek voltak az est témái. Égető kérdések ezek, hiszen az értelmiség nagy része évtizedeken át nyugtatta magát azzal, hogy az ún. mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatos aggodalmak túlzók vagy éppen teljesen alaptalanok. A kutatók azonban, akik rálátnak a robotika és a gépi tanulás fejlesztéseire, mind gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy talán már el is késtünk bizonyos kérdések alapos átgondolásával. Már az MI korai történetében is felmerültek komoly, tudományos alapokon álló aggályok (Raymond Kurzweil), de olyan nemzetközi szaktekintélyek is rendszeresen hozakodtak elő az MI fejlődésével kapcsolatos félelmeikkel, mint Stephen Hawking. Közben nemzetközi tudományos konferenciákon egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tanuló gép már nem pusztán felmerülő téma, hanem maga az előadó a pulpitus mögött. Mit kezdünk azzal a világgal, amelyben egy robot képes arra, hogy „embert játsszon” és beüljön a templomba? Mit kezd egyáltalán az egyházzal, a vallással, vagy a hittel a világban algoritmusok segítségével tájékozódó gép?

 

 

A témát ezúttal Bársony István mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Szani Ferenc, az Infotér Egyesület oktatási munkacsoport-vezetője, és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője, a budapesti Brain Bar rendezvénysorozat alapítója, valamint Faragó Dávid, a Nagykáta-Tápióvidéki Református Missziói Egyházközség lelkésze mutatta be.

 

 

A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) által szervezett Műhely minden egyes alkalma más-más tematika mentén szerveződik, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a református gondolkodók számára kötetlen beszélgetést biztosíthassunk. Célunk, hogy eseményeinken olyan közös álláspontok is megfogalmazódhassanak, melynek eredményeit a meghívott vendégeink akár saját szakterületükön is kamatoztathatják. Az évente 6 alkalommal megrendezett Műhely beszélgetésein először meghívott előadóink mutatják be a saját szakterületükhöz kapcsolódó témákat, majd kinyitva a vitát, vendégeinknek is átadjuk a szót. Neves művészek közreműködésével minden alkalommal rövid nyitó és záró komolyzenei betétet hallgathatnak meg az est résztvevői.  

 

 

A Református Közéleti és Kulturális Műhely eddigi alkalmai:

 

  • 2018. március - a mesterséges intelligencia. Meghívott előadóink és az áhítattartó: Bársony István mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Szani Ferenc, az Infotér Egyesület oktatási munkacsoport-vezetője, és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője, valamint Faragó Dávid a Nagykáta-Tápióvidéki Református Missziói Egyházközség lelkésze.

 

  • 2017. november - a református közösségek. Meghívott előadóink és az áhítattartó: Zsengellér József a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese, Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Buzogány Dezső egyháztörténész, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora valamint Biró Marcell, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

 

  • 2017. október - mitől református a református? Meghívott előadóink és az áhítattartó: Kocsev Miklós Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karának dékánja, Lovas András a gazdagréti református gyülekezet lelkipásztora valamint Jakab Bálint a szombathelyi református gyülekezet lelkipásztora.

 

  • 2017. szeptember - református emlékezetkultúra. Meghívott előadóink és az áhítattartó: Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke valamint Csűrös András, a gyömrői református gyülekezet lelkipásztora.

 

  • 2017. május - a művészetek deszakralizációja. Meghívott előadóink és az áhítattartó: Vásáry Tamás zongoraművész és karmester, a Nemzet Művésze és Békési Sándor  lelkipásztor, a Károli Gáspár Református Egyetem rendszeres teológiai tanszékének vezetője.

 

  • 2017. április - a tömegmédia új kihívása és a média-szabadság kérdése. Meghívott előadóink és az áhítattartó: Ablonczy Bálint Junior Prima díjas újságíró, Csáki-Hatalovics Gyula a Károli Gáspár Református Egyetem főtitkára és az egyetem Közigazgatási Jogi Tanszékének egyetemi docense valamint Bella Péter, a Győrújbarát-Ménfőcsanak-Nyúli Református Missziói Gyülekezet lelkipásztora.

 

  • 2017. március - a kálvini politikai gondolkodás a XXI. században. Meghívott előadóink és az áhítattartó: Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Egyetem professzor emeritusa, Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Széchenyi-díjas történésze valamint Pataki András, a Budapest-Városligeti fasori Református Egyházközség lelkipásztora.

 



A Református Közéleti és Kulturális Műhely eseményeire kizárólag névre szóló meghívó alapján várjuk vendégeinket és alkalmaink nem sajtónyilvánosak.

 

A Műhely 2017. évi alkalmait a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatta. Köszönjük!