Dublintól Lembergig, a reformáció hatása akkor és ma

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve rendeznek többnapos egyháztörténeti konferenciát Ürömön. Az eseményen Gér András zsinati tanácsos mutatta be a Magyar Református Egyház kialakulását. 

Dublintól Lembergig, a reformáció hatása akkor és ma

Ünnepi istentisztelettel és a Reformáció 500 kiállítás anyagának bemutatásával vette kezdetét a három napos egyháztörténeti konferencia és testvérgyülekezeti találkozó az ürömi parókián. Köszöntőjében Becker Norbert Gyula, a közösség lelkipásztora elmondta, hogy a reformáció emlékévében mindenképpen szerettek volna a településen egy tudományos konferenciát, hiszen Pál apostol szavaival élve „a ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedeteket, a jó cselekedet mellé tudományt”.

 

 

A „Dublintól Lembergig, a reformáció hatása akkor és ma” című konferenciáján teológusok, történészek és hadtörténészek segítségével mutatják be a reformáció kialakulását, elterjedését és Európát újjáalakító hatását. Az eseményen Gér András zsinati tanácsos a kárpát-medencei reformátusság kialakulását és a Magyar Református Egyház 450 éves történetét ismertette. Előadásában kiemelte azt a tényt, hogy hitvallásaink esszenciájának következtében a hazai politikai- és a tudományos életben a református emberek az összlakossághoz viszonyított arányukat lényegesen felülmúlva képviseltették magukat. Mint mondta, ennek oka a hazaszeretet és a küldetéstudat: a református nagyjaink számára évszázadokon keresztül kiemelten fontos volt a szülőhaza szolgálata.

 

 

Az eseményen készült további fényképeket ide kattintva lehet megnézni.

 

Szöveg és fotó: Némedi-Varga Dávid