Ismerjük meg történelmünket!

Kölcsönös segítségnyújtás, tapasztalatszerzés: akár ez is lehetett volna a mottója annak a műhely-megbeszélésnek, melyen a református közelmúlt történéseivel foglalkozó szakemberek mutatták be egymásnak jelenlegi kutatásaikat, eredményeiket.

Első alkalommal gyűltek egybe a ‘Református közelmúltunk’ című kutatási programon dolgozó történész és kulturális antropológus szakemberek, hogy egy szakmai kerekasztal beszélgetés keretein belül mutassák be egymásnak a saját kutatási területeiket. A múltfeltárás kapcsán felmerülő számtalan kérdésre is választ adó eseményen nem csak a református kutatók, hanem az evangélikus és a katolikus közelmúlttal foglalkozó jeles szakemberek is részt vettek.

 


Mint már arra rámutattunk, az elmúlt években egyre többször  merült fel az igény arra, hogy a kárpát-medencei református közösségek ne csak a több száz évvel ezelőtt zajló eseményeket, hanem a közelmúlt történéseit is megismerjék, hiszen ezekről a legtöbb esetben hosszú évtizedeken keresztül nem lehetett beszélni. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ezért a Nemzeti Emlékezet Bizottságával közösen indította útjára a ‘Református közelmúltunk’ című könyvsorozatát, melynek célja, hogy Református Egyház  történelmét, a második világháborútól a Szovjetunió felbomlásáig tartó időszak végéig, feldolgozza és bemutassa.

 


A program szakmai koordinátora Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Biztottsága elnöke és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány kurátora. A református közelmúlthoz kapcsolódó műhelybeszélgetés a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében valósult meg.

 

Szöveg és kép: Némedi-Varga Dávid