Akik a nagy nyomorúságból jöttek

Beregszászban, a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalában mutatták be Fodor Gusztáv új könyveit, valamint a Szovjet fogságba hurcolt reformátusok a Kárpát-medencében című tanulmánykötetet is.

A Kárpátaljai Református Egyház, a Narancsik Imre Kutatói Műhely valamint a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében tartottak ünnepélyes könyvbemutatót Beregszászban. Az eseményen Fodor Gusztáv Akik a nagy nyomorúságból jöttek… és a Református múltunk kezesség I. című könyveit, valamint a Szovjet fogságba hurcolt reformátusok a Kárpát-medencében című tanulmánykötetét is bemutatták.

 

 

Az elmúlt években egyre többször  merült fel az igény arra, hogy a kárpát-medencei református közösségek ne csak a több száz évvel ezelőtt zajló eseményeket, hanem a közelmúlt történéseit is megismerjék, hiszen ezekről a legtöbb esetben hosszú évtizedeken keresztül nem lehetett beszélni. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ezért a Nemzeti Emlékezet Bizottságával közösen indította útjára a ‘Református közelmúltunk’ című könyvsorozatát, melynek célja, hogy Református Egyház  történelmét, a második világháborútól a Szovjetunió felbomlásáig tartó időszak végéig, feldolgozza és bemutassa.

Ennek a keretein belül került most sor erre a könyvbemutatóra is, melyen Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Fodor Gusztáv egyháztörténész-lelkipásztor, Szamborovszkyné dr. Nagy Ibolya egyetemi docens valamint Zila Gábor történész, az RKK titkárságvezetője mutatta be a Kárpátalját (is) érintő új könyveket. Múltunk feltárásának fontosságát bizonyítja az is, hogy az eseményt nem csak a kárpátaljai egyház teljes vezetősége, hanem Szalipszki Endre, a beregszászi főkonzul valamint az ungvári konzulátus munkatársai is megtisztelték jelenlétükkel.

 

 

 

Fodor Gusztáv: Akik a nagy nyomorúságból jöttek...

            A sztálini diktatúra koncepciós perei kárpátaljai református lelkészek ellen a KGB ungvári levéltárának dokumentumai alapján. Peranyagok, életrajzi adatok, fényképek.

 

“A Kárpátaljai Református Egyház és a teljes kárpátaljai magyar társadalom számára is igen fontos könyvet tart most a kezében az olvasó. Fodor Gusztáv tudós lelkésztestvérünk a sztálini büntetőtáborok poklait megjárt lelkész-elődeinket vette számba, az ő életútjukat követte végig. Sorsuk leírása egyáltalán nem regényes, az ö szenvedéstörténetük nem gondosan festett egek alatt játszódott. A hit és az erkölcs tisztaságából felmagasló alakjukat, életútjukat az őket sújtó bírósági peranyagok szigorú valósága körvonalazza. Sorsuk összevethető akár a hit egykori mártírjaiként számon tartott negyven prédikátoréval is.”


 Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke

 

A kötet a Kárpátaljai Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány közös kiadásában jelent meg.

 

Szöveg: Némedi-Varga Dávid

Kép: Zila Gábor