A megtartó hit

Ünnepélyes keretek között adták át a reformáció félévezredes múltjára emlékeztető, szokatlan köztéri alkotást Budapesten. A Kálvin téren mostantól 95 darab, a környezetébe remekül illeszkedő kőlap hirdeti az egyházat megújító mozgalmat. 

A megtartó hit

A mai naptól a főváros egyik legforgalmasabb terén egy elsőre furcsának tűnő, ám a környezetbe rendkívül jól illeszkedő műalkotás mutatja be a reformáció üzeneteit a járókelők számára. Luther Márton téziseire utaló beton kőlapok minden egyes darabján híres reformátoroktól, valamint magyar gondolkodóktól származó, reformációhoz kapcsolódó idézetpárok olvashatóak.  Az alkotás ünnepélyes átadóján beszédet mondott Balog Zoltán református lelkipásztor, az emberi erőforrások minisztere is. Beszédében a miniszter úr rámutatott arra, hogy körbevesznek minket a több évszázados, több évezredes időtálló, inspiráló üzenek, melyekből néhányat most kőbe is véstek a téren. Kiemelte, hogy ezek a beton lapok ittlesznek, alakítják majd a tér történetét és segítenek közvetíteni a reformáció szellemiségét a 21. században is.

 

 

Az idei emlékévre készülve még 2016-ban került kiírásra egy, a fővárosi Kálvin téren elhelyezkedő és az emlékév ideje alatt fennálló köztéri installációra vonatkozó tervpályázat. A nyertes pályamunkát Szabó Levente építész és Polgárdi Ákos tervezőgrafikus készítette el: koncepciójában 95 darab 50x50 centiméteres, betonból készült térkövet képzeltek el, amely nem emelkedik ki a tér síkjából, hanem belesimul abba. A 95-ös darabszám Luther Márton 95 tételére utal, amellyel a híres reformátor elindította az egyházat megújító mozgalmat. Az elhelyezett betonelemekre minden esetben két idézet került, a nagy reformátoroktól (például Luthertől, Kálvintól, Zwinglitől, Melanchthontól) származó egy-egy gondolat és egy magyar, a lehető legtágabban értelmezett reformáció-vonatkozású idézet. A két szöveg, az egyetemes és a magyar, a szakrális és a világi így együttesen fejezi ki a reformáció globális és lokális hatását.

 

 

A kiválasztott idézetek egyike sem haladja meg egy átlagos SMS hosszúságát, így az installáció alkalmazkodik napjaink világához. A koncepció lényege tehát az, hogy egyszerre nem hivalkodó, szinte észrevétlen és mégis jól látható. Az alkotók az installáció utóéletére is gondoltak: az emlékév során ugyanis mindegyik térkő másolata „örökbe fogadható lesz”, hogy aztán tovább éljenek a Kárpát-medence nagy protestáns közösségének különböző pontjain.

 

 

 

A reformáció 500. jubileumát ünneplő, annak emléket állító esztendő egyik legfőbb célja, hogy bemutassa a protestantizmus fél évezredét és nyomot hagyjon a jövő nemzedékeinek. Az emlékévet koordináló Reformáció Emlékbizottság ezért a legkülönbözőbb módokon kívánja felhívni a figyelmet az 1517-ben, Wittenbergből útjára induló reformáció fontosságára és mai napig is érezhető hatására.

 

 

Szöveg: reformacio2017.hu, Némedi-Varga Dávid

Kép: Némedi-Varga Dávid