Misszió mérnöki pontossággal

2016. február 07., vasárnap

Motiváció, szakmai fejlődés, önbecsülés és hit – ezekhez szeretné hozzásegíteni a mérnökhallgatókat a nemrégiben megalakult műegyetemi református lelkészség. Németh Balázs egyetemi oktató, református lelkész szerint sok egyetemista magányos, szakmailag nem elkötelezett, és amiatt is szorong, hogy egyáltalán hogyan fog tudni levizsgázni. A mérnökmisszió az evangéliummal együtt szakmai motivációt, közösséget és lelkigondozást nyújtana nekik.

A református lelkészi szolgálat az előző szemeszterben alakult meg a legnagyobb és szakmailag legelismertebb műszaki képzési helyen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A keresztyén hallgatók eleinte heti kétszer reggeli csendességet tartottak kisebb körben a szorgalmi időszak idején három éven át.

„Az egyetem mintegy húszezer hallgatója között sok hívő ember lehet, idő kell, míg egymásra találunk" – mondta érdeklődésünkre Németh Balázs egyetemi oktató, református lelkész. A fél éve indult misszió vezetője irányítástechnikát és járműdinamikát tanít az egyetemen. Gépészmérnöki tanulmányaival párhuzamosan kezdett el teológiára járni, és míg a Duna egyik partján lelkészi pályára készült, a másikon a doktori képzésben vett részt: tanított, tanult és kutatott. „Szerettem volna a polgári állásomat is megtartani, ugyanakkor küldetést éreztem a lelkipásztori hivatás és a mérnökök közötti misszió iránt is" – magyarázza.

Nyitott, közvetlen, közérthető

Az egyetemi polgárok számára létrehozott imaterem megnyitása és a lelkészi szolgálat megkezdése óta Németh Balázs már nemcsak a katedrán szolgál, hanem igét hirdet, reggeli csendességet tart, közösségi programokat szervez és lelkigondozói beszélgetéseket vezet. Felekezeti hovatartozástól függetlenül bárkit szívesen lát, mint mondja, elsősorban azokat szólítaná meg, akik nem tartoznak gyülekezethez. „A hallgatók jó része kollégista, sokan laknak albérletben is. A fővárosiaknak már meglehet a gyülekezeti kötődésük, a többiek viszont lehet, hogy csak ritkán jutnak haza, ezért kimaradnak az otthoni gyülekezeti életből. A végső célunk persze a nem hívők elérése lenne, ezért a csütörtök esti istentiszteleteken mindent próbálunk megtenni, hogy nyitott légkört alakítsunk ki. A félévet közös gondolkodással kezdtük, mérnökökhöz híven különböző szempontok alapján pontszámokkal értékeltük az előző szemeszter igehirdetéseinek hosszát, tartalmát, közérthetőségét. Fontos a közvetlenség is: beszélgetésekkel, vezetett kérdésekkel tesszük interaktívvá a lelkialkalmakat, és teret hagyunk saját kérdéseiknek is."

A cikk a Parókia Portálon folytatódik.

Ez történik továbbiak →