Tudatosan a környezetért

2015. május 19., kedd

Herman Ottó munkássága, a Bükki Nemzeti Park és a globális felmelegedés is szerepeltek feladatként a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola 17. Országos Környezetismereti Versenyének döntőjén. A cél az ismeretek bővítésén túl az volt, hogy tudatos környezetvédelemre neveljék a fiatalokat.

Izgatott gyerekek, szülők és felkészítő tanárok gyülekeztek péntek délelőtt a Szirmai Református Általános Iskola tornatermében, itt tartották ugyanis az országos környezetismereti verseny döntőjének megnyitóját. Először Szombathy Dénes lelkipásztor köszöntötte igei gondolatokkal a résztvevőket. A versenyzők felelősségét emelte ki azzal kapcsolatban, hogy vigyázzanak a teremtett világ kincseire, értékeljék a természet csodáit és Isten ajándékait.

A szirmai gyökerekkel rendelkező Üszögh Lajos zsűri elnök, a Miskolci Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy sokkal fontosabb a felkészülés alatt megszerzett tudás, mint az elért helyezés. Hegyesi Károly iskolaigazgató pedig a verseny fontos célját, a környezetvédelem népszerűsítését hangsúlyozta. – Isten azért teremtette az embert, hogy gondozza a teremtett világot, tudatosan alakítsa környezetét és vigyázzon rá, ezért is tartjuk nagyon fontosnak egyházi intézményként a környezettudatos életmódra való nevelést.

A többfordulós versenyen idén minden eddiginél többen, 29 iskola közel 400 tanulója vett részt, közülük a levelező fordulók alapján csak a legjobbak jutottak be a miskolci döntőbe. Az ország minden szegletéből érkeztek résztvevők, például Budapestről, Fényeslitkéről, Nyíregyházáról, Biharkeresztesről és Nádudvarról. Most először az egyik felvidéki magyar iskola is képviseltette magát, velük együtt összesen 47 csapat mérte össze tudását.

Az alsó tagozatosok három fordulóban adtak számot tanulmányaikról: két feladatsort kellett kitölteniük és a már hagyományosnak számító villámkérdésekre kellett helyesen válaszolniuk, felső tagozatban pedig összetettebb, kifejtős feladatokkal találkozhattak. A kérdések főként a forgalomban lévő természetismeret tankönyvek anyagára épültek, de a könyvtárban és az interneten is szükség volt olvasgatni – mondta érdeklődésünkre Farkas Lászlóné szervező.

Főként a Bükki Nemzeti Park értékei, védett növényei és állatai, a globális felmelegedés és a szelektív hulladékgyűjtés szerepeltek a tesztekben. Kiemelt figyelmet kapott a tavalyi Herman Ottó Emlékévből kifolyólag a természettudós munkássága, ehhez kapcsolódóan délután a Herman Ottó Emlékházban szerveztek vetélkedőt, a kisebbek pedig a Diósgyőri Várban kirándulhattak.

A teljesítményt öttagú zsűri – Dóka Erzsébet, a Lévay József Református Gimnázium tanára, Széchényi Marianna önkormányzati képviselő és Üszögh Lajos, a MIVÍZ igazgatója – értékelte, ők és a szervezők adták át az oklevelet a legjobban teljesítő csapatoknak. 

Kojsza Péter

Forrás: tirek.hu

Ez történik továbbiak →