Bízzatok bennünk!

Két napra ismét református fiatalok vették birtokba a Zsinati Hivatal épületét: április 17-én és 18-án már negyedik alkalommal találkoztak az egyházmegyék, egyetemi gyülekezetek, teológiák és ifjúsági szervezetek küldöttei a Zsinati Ifjúsági Fórumon (ZSIF). A téma – a Csillagpontra hangolódva – idén a bizalom volt.

„Nagyon sok olyan dolog van a Szentírásban, amire csuklóból legyintünk, ezzel szemben, amit a filmvásznon látunk, azt elhisszük" – Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője egy filmbe illő bibliai történet – Jézus a tengeren jár (Mt 14,22–33) – alapján tartotta a nyitó áhítatot. „Van itt minden: vihar, vízen járó alak, rettenet, sikoltozás, de happy end a vége, pedig nem is amerikaiak írták a forgatókönyvet" – mondta a református lelkész, aki szerint a történet kulcspontja a bizalom. A tanítványok a vízen járó Jézust – a korabeli népi hiedelmek alapján – kísértetnek nézik, de mesterük nem haragszik meg rájuk, arra biztatja őket, ne féljenek. „Megbízni valakiben nem más, mint kilépni a másik felé, ahogy azt Péter is tette. A körülményeink, belső félelmeink megzavarhatnak, elbizonytalaníthatnak bennünket. Merjünk ne csak ezekre figyelni" – bátorította a résztvevőket.

Kiss Margit Csillagpont-koordinátor a júliusi tatai ifjúsági találkozó formálódó programjáról számolt be. Mi a bizalom? Mi történik, ha meginog? Lehet a körülmények, a kockázatok ellenére is bízni? – ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a főelőadók, és az esti áhítatok is ezekre reflektálnak. Az életkorhoz és érdeklődési területekhez igazodva hat különböző helyszínen, úgynevezett közösségi terekben zajlanak majd a délutáni programok. Esténként számos keresztyén zenekar ad koncertet, vezet dicsőítést, a nagyszínpadon pedig fellép a Magashegyi Underground, a Mary PopKids és a Keresztkérdés. A találkozót szervező munkacsoportokhoz még mindig lehet csatlakozni.

A Zsinati Ifjúsági Fórum 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy egyfajta visszajelzést adjon az egyházvezetésnek az ifjúsági misszióval kapcsolatban. Egyházunk fiataljai évről évre találkoznak, igyekeznek megfogalmazni az ifjúságot érdeklő kérdéseket, saját szerepüket, felelősségüket, elvárásaikat az egyház életében. Egyik előképe a Skót Egyházban működő Ifjúsági Zsinat, amelyről Njeri Wagana, a Skót Misszió beosztott lelkipásztora beszélt a fiataloknak. Ott egy húsztagú ifjúsági testület évente javaslatokat fogalmaz meg a Zsinat számára, amelyeket a fiatalok elő is terjesztenek a zsinati üléseken.

Az idei javaslatokat öt munkacsoportban készítették elő a ZSIF résztvevői. „A bizalom, a Jézus Krisztusba vetett hit foghatja össze a sokféleképpen hasadt közösségeket" – mondta Szontágh Szabolcs a Gal 3,23–29 alapján tartott szombati áhítatában. A lelkipásztor elmondta: a bizalom, a hit olyan, mint a hegymászás, nem elég hozzá a szabályrendszer, a törvény ismerete, mert előbb-utóbb ránk törhet a félelem az egyedül maradástól. Kell valaki, aki előttünk jár, ez pedig Jézus maga. Szeretet, ismeret, őszinteség, megértés – ezek kellenek a bizalomhoz; ezeket kaptuk meg az Atyától Jézus Krisztusban, hogy mi is bízni tudjunk másokban.

A tanácskozás végén a fiatalok javaslatokat fogalmaztak meg arra nézve, hogyan lehet segíteni a bizalmi kapcsolat kialakulását vagy megerősödését egyházunk életének különböző szereplői között. A kölcsönös bizalom nélkülözhetetlen alapja bármilyen együttműködésnek, ezért ápolni kell a bizalmat az ifjúság és az egyház között – kis- és nagyközösségben, valamint személyes szinten, hiszen az ifjak nem a jövő, hanem a jelen egyháza, akik szívesen vállalnának felelősségteljes feladatokat is a közösségért. A Zsinati Ifjúsági Fórum zárónyilatkozatában a Zsinat támogatását kéri „a már meglévő ifjúsági hálózatok működtetésében és továbbfejlesztésében, a már megvalósult jó gyakorlatok megosztásában, az ifjúsági munkás és lelkészképzési rendszer újragondolásában, valamint kéri a fiatalok bevonásának támogatását kortársaik megszólításába az általuk ismert eszközökkel (közösségi média, közösségi rendezvények)". A Zsinati Ifjúsági Fórum tagjai vállalják, hogy elkötelezettségükkel, hitelességükkel, motivációjukkal és szolgálatra készségükkel ők maguk is a bizalom építőivé lesznek az egyházban.

Feke György – Bagdán Zsuzsanna, képek: Dimény András

Kapcsolódó letöltések

Ez történik továbbiak →