Önkéntes szolgálat külföldön

2015. január 14., szerda

Január 31-ig lehet jelentkezni az Önkéntes Diakóniai Évre, melynek keretében évente mintegy száz fiatal vállalhat önkéntes szolgálatot hazánkban, Európa más országaiban és az USA-ban. Az akár életeket is megváltoztató lehetőségről Závodi Emese lelkipásztor, az ÖDE Programiroda programvezetője beszélt.

Évről évre csaknem száz fiatal kap lehetőséget arra, hogy az Önkéntes Diakóniai Év keretében 10-12 hónapot tölthessen el önkéntes diakóniai szolgálatban hazánkban, Kárpátalján, Európában vagy az Amerikai Egyesült Államokban. Mik a tapasztalatok?

A programban résztvevők általában a szolgálat végeztével telis tele vannak élményekkel. Az eddigi 15 év alatt mintegy 1600 fiatal vett részt Önkéntes Diakóniai Éven. Az önkéntes diakóniai év, mint kezdeményezés egyébként még a háború után indult el Németországban azzal a jelmondattal, hogy „Adj egy évet az életedből Krisztusnak!" Az azóta eltelt időben számos szervezet magáévá tette ezt a fajta önkéntes szolgálatot, sőt a későbbiekben az Európai Unió is elkezdte támogatni a hosszú távú és teljes idős önkéntes szolgálatot, mint a fiatalok nem formális tanulásának fontos eszközét. Arról ugyan többen beszámoltak, hogy az eleje nehéz, hiszen meg kell szokni egy idegen kultúrát, nyelvet, egy ismeretlen közegben helyt kell állni, és megmutatni, ki mire képes. Általában azok, akik a kezdeti nehézségek ellenére sem rettennek vissza, és végigcsinálják az évet, meglelik a programban azokat a dolgokat, amiket élveznek, melyek által feltöltődnek és sok esetben kissé meg is változnak.

Tudna néhány példát mondani arra, hogy valakinek az Önkéntes Diakóniai Év miként változtatta meg akár az egész addigi életét?

Számomra a legemlékezetesebb egy nehéz körülmények között élő kárpátaljai roma lány, aki először Debrecenbe került önkéntesként egy református óvodába. Már ez nagy kihívást jelentett neki, megszokni az itteni helyzetet, alkalmazkodni a körülményekhez. A szolgálati hely számára sem volt éppen egyszerű, rengeteg tanácsot kellett adni számára. Ezt követően azonban Németországba került önkéntesként szintén a program keretében, ahol már nagyszerűen helyt állt, sőt, azóta is ott élt, s már férje, gyermeke is van. Elmondhatjuk, hogy a kezdeményezés által nagy változásokon ment keresztül. De említhetnék számos olyan önkéntest, aki e lehetőség révén találta meg élete célját, és például a mai napig fiatalokkal dolgozik vagy éppen egy partnerszervezetünknél vállalt állást.

Milyen szolgálati lehetőségek vannak?

Országonként elég eltérőek a lehetőségek, de nagy általánosságban elmondható, hogy a szeretetszolgálati intézményekben idősekkel és fogyatékkal élőkkel foglalkozhatnak az önkéntesek, szolgálhatnak református óvodákban, iskolákban, de például hajléktalanszállón és roma közösségekben is nagy szükség van rájuk.

Melyek a legnépszerűbb szolgálatok és úti célok a jelentkezők körében?

A jelentkezés során lehetőség van megjelölni, hogy elsősorban mivel szeretnének foglalkozni a fiatalok az év során. Kilenc különböző szolgálati terület közül lehet választani, a legnépszerűbb a gyermekekkel, fiatalokkal való foglalkozás. A célország tekintetében pedig egyértelműen az Egyesült Királyság emelkedik ki, elsősorban a nyelvtanulási szempontok miatt.

Ha már ez szóba került, mi a tapasztalat, mi motiválja elsősorban az Önkéntes Diakóniai Évre jelentkezőket?

A külföldi szolgálata jelentkezőknél természetesen motivációt jelent a nyelvtanulási lehetőség, illetve hogy szeretnének megismerni egy másik országot, kultúrát, de nagyon sokakat egyértelműen az motivál, hogy egy évet szeretnének mások megsegítésével tölteni.

Hogyan ellenőrzik, hogy egy jelölt alkalmas-e a szolgálatra, hiszen gyakran gyerekekkel vagy éppen beteg emberekkel kell foglalkozniuk, ami nem mindig könnyű feladat...

A jelentkezési lapon bekért információkon túl február végén, március elején van számukra egy három napos program, melyre a külföldi partnerek is eljönnek. Így mindenkivel személyesen találkozunk, és interjúztatjuk is a jelentkezőket.

Sok önkéntes programban a részvétel feltétele az önkéntes anyagi hozzájárulása is. Az Önkéntes Diakóniai Év esetében hogyan zajlik a finanszírozás?

Magyarország és sok külföldi partnerszervezet esetében az önkéntes zsebpénzt, szállást és teljes ellátást kap, továbbá fizetik az egyszeri oda-vissza út költségeit is. Ezeket az Európai Önkéntes Szolgálatnak (EVS) benyújtott pályázatok révén finanszírozunk. Van olyan ország is, például Németország és Franciaország, ahol az önkéntes törvénynek köszönhetően az állam támogatja az önkéntes programokat. Olyan program esetén, mely nem része az Európai Önkéntes Szolgálatnak, előfordulhat, hogy az útiköltség a jelentkezőt terheli, de természetesen dönthet, hogy így is vállalja-e a szolgálatot.

További információ: www.odeprogramiroda.hu

Forrás: jobbadni.hu

Ez történik továbbiak →