Bízom benned

2014. november 04., kedd

Gyakran halljuk az elkeseredett mondatot: én már senkiben, semmiben nem bízok. Bizalom nélkül azonban képtelenek vagyunk „működni" a világban. A legegyszerűbb példa a napi rutin része, ha a zöld lámpánál rálépek a zebrára, bízom benne, hogy az autósok betartják a szabályt és megállnak. A jövő évi református ifjúsági találkozó, a Csillagpont témája a bizalom. Vajon kiben, miben bízhatunk a 21. században, hiszen a bizalom törékeny?

Még a végén bízni kezdenek

„A bizalom törékeny. Hány és hány ország, birodalom hullott már szét atomjaira, amelyeket nem fűzött már össze a bizalom? Hogyan tett tönkre közösségeket idegen uralom, és szakított az uralommal járó szükséges széthullás kollaboránsokra és rendszerellenségekre? Ha szét akarsz verni egy közösséget, oszd meg, kivételezz egyesekkel, legyenek elvtelen talpnyalóid, ugrassz össze csoportokat, és ne engedd, hogy beszélgessenek egymással. Még a végén kapcsolódni kezdenek. Még a végén bízni kezdenek egymásban, valami érthetetlen és kockázatos okból. Inkább mondd nekik, hogy fütyüljenek a politikusokra, és igyekezzenek a közösségi erények helyett az egyénieket gyakorolni. Legyenek magányos hőseid, focicsapatod csupa csatárból, vagy csupa kapusból, az talán még jobb, és nem kell félned a közbizalomtól, a közbátorságtól sose" - olvasható a 2015-ös Csillagpont holnapján néhány figyelemre méltó gondolat Bagdán Zsuzsanna újságíró tollából.

Bízz magadban?

„A bizalom témaköre mindenkit megérinthet, hiszen hétköznapjaink része, hogy kiben bízunk, beszéljünk akár munkatársi, házastársi, szülői kapcsolatokról" - véli Kiss Margit Tímea, a Csillagpont találkozó koordinátora. „ A bizalom valóban nagyon törékeny, mert napjainkban mindenütt azt hirdetik, hogy vigyázzunk, mert átvághatnak, megcsalhatnak, becsaphatnak minket, ezért senkiben nem bízhatunk. Talán éppen ezért van ekkora „kereslet" a bizalomra, mert nagyon fontos, hogy meg tudjunk bízni valakiben, valamiben. Érdekes tendencia, hogy a 21. században az emberek eltávolodtak a közösségi bizalomtól, és áttértek az egyéni bizalomra." A Csillagpont koordinátora szerint ez a fajta magatartás egocentrizmushoz vezethet, és azt sugallja, hogy csak magunkban bízhatunk, egyedül mindent képesek vagyunk elérni. „Amit a református Csillagponton szeretnénk a fiatalokkal közvetíteni, éppen ellentétes az előzőekkel, vagyis azt szeretnénk megmutatni, hogy bár sebezhetők vagyunk, elbukhatunk, létezik egy valódi, biztos alap a számunkra, akiben feltétel nélkül megbízhatunk."

Útmutatást adni

A fiatalok gyakran még saját szüleikben, tanáraikban sem bíznak meg, barátok között keresik a bizalmat, szerencsésebb esetben a hívők akár ifikben (református gyülekezeti ifjúsági közösségekben). „A Csillagponton szeretnénk útmutatást adni arra is, hogy a fiatalok a közösségekben sokkal nagyobb biztonságban élhetik meg a hétköznapok örömét-bánatát. Reméljük, hogy a négynapos találkozó olyan rendezvény lesz, amely a jó szórakozás mellett nagyon sok többletet is ad a résztvevőknek. Már a szervezés idején is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megkérdezzük a fiatalokat, mire van igényük, mihez tudnak igazán jól kapcsolódni, hiszen a találkozó a fiataloknak és a fiatalokról szól. Tartalmas, mély lelki és kulturális programok várják majd az érdeklődőket, egyelőre még a tárgyalás szakaszában vagyunk a fellépőkkel"- tette hozzá a koordinátor.

Terepbejáráson Tatán

Egyre többen

A Csillagpont református ifjúsági találkozót 2015. július 21. és 25. között rendezik meg a tatai edzőtábor területén. A találkozó az egyetlen olyan fesztivál Magyarországon, amelyet önkéntes fiatalok hoznak létre és koordinálnak. A Csillagpont nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, míg az első református ifjúsági fesztiválon ezerkétszázan vettek részt, addig legutóbb már több mint háromezer-ötszáz résztvevőt regisztráltak Mezőtúron. Bár a korosztályi olló kinyílt tizenhattól egészen harmincöt éves korig, a szervezők jövőre a középiskolás és egyetemista fiatalokra fókuszálnak. Mivel szeretnének minél több fiatalt megszólítani, az önkéntesek ellátogatnak az összes hazai református középiskolába, hogy népszerűsítsék a Csillagpontot.

Családos Csillagpont?

Mivel felnőtt egy olyan csillagpontos generáció, akik az első fesztivál óta családot alapítottak, gyerekeik születtek, a református ifjúsági fesztivált „kinőtt" fiatal felnőtteknek egy másik rendezvényt álmodtak meg az illetékesek. A „családos Csillagpont" részletei egyelőre nem ismertek.

Az elmúlt hetekben megalakult a Csillagpont kultúra-munkacsoportja, amelynek tagjai - többek között - azon is fáradoznak, hogy minél igényesebb, színvonalasabb programokat hozzanak Tatára.

A Csillagpont honlapja ezen a linken érhető el.

Fekete Zsuzsa, fotó: Füle Tamás
Forrás: Parokia.hu / Dunamelléki Sajtószolgálat

Ez történik továbbiak →