Programtervezet, segédanyagok (Imaéjjel 2014)

Ez egy javaslat, amin minden csatlakozni kívánó közösség saját igényei és lehetőségei szerint módosíthat. Egyetlen programpont kötött: az IMA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN ÉJFÉLKOR. A segédanyagok letölthetők a táblázatból.

Kedves Érdeklődők!

Szeretettel hívunk a GeKIB által szervezett Kárpát-medencei Ifjúsági Imaéjjelre!

Az alábbi programot nagy szeretettel készítettük elő nektek! Íme pár tudnivaló, hasznos infó a programhoz:

Ez egy javaslat, amin minden csatlakozni kívánó közösség saját igényei és lehetőségei szerint módosíthat (pl. tarthatnak hosszabb szüneteket, egy-egy programpontot elhagyhatnak vagy hosszabbra nyújthatnak stb.), éppen ezért nem írtunk időpontot a lépések mellé.

Egyetlen programpont kötött: az IMA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN ÉJFÉLKOR.

Javasoljuk, hogy az imaéjjelre tegyétek hangulatossá, otthonossá a teret, ahol lesztek: poszterekkel, gyertyákkal, különböző anyagokkal, érdekes tárgyakkal lehet dekorálni.

Az ILLÚZIÓTÓL AZ IMÁIG programpont alatt javasoljuk a néma vacsorát. Mivel hosszabb felolvasásról van szó, a párhuzamosan történő étkezés vonzóbbá teheti ezt a részt azok számára, akiknek figyelme szétszórt vagy akik időközben elálmosodnak.

A szünetekben javasoljuk a mozgást, friss levegőt, játékot (rövid energizáló, jégtörő mozgásos játékokat), mert a program sok elmélkedős, figyelmet és türelmet igénybe vevő elemet tartalmaz.

Minden résztvevő közösséget kérünk, a regisztrációkor küldjön imatémákat.

Az imádságról címen segédanyagot találtok tanításhoz, áhítathoz, prédikációhoz, s feltöltöttünk egy prezentációt is, mely a Teremtés Hetéhez kapcsolódik.

 

IMAÉJJEL LÉPÉSEI (javaslat)

Leírás

Időtartam, segédanyagok

Köszöntés

A Kárpát-medencei Imaéjjel rövid ismertetője: célja, lépései, résztvevői, szervezői.

Az ifivezetők, lelkészek, közösségek vezetői elmondják, miről is szól ez az egész. Ez alatt az idő alatt gyülekezni, ráhangolódni, esetleg falatozni, énekelni lehet, vagy bemutatni a programot, és közös beleegyezéssel folytatni.

20'

Ének/ ima/ szünet

Ráhangoló, lazító vagy mélyítő időcske ez a nagyobb lélegzetvételű programpontok között. Lehet szünetet is tartani vagy több ilyen szakaszt egybevonni (kevesebb, de hosszabb szünetet tartani).

10'

Imabomba

Bevezetés az ima világába: rövid “elmélet”, bemutató arról, hogy mi az ima lényege, formái, én hogyan imádkozom/ imádkozhatok? Szó esik imaformákról, meditációról, amiket a Silentium, az egyéni csendesség alatt gyakorlatba lehet ültetni.

A vezetők feladata a csatolt segédanyagból készülni, válogatni.

30'

Test és lélek (letöltés)

Silentium

Elcsendesedés. Alkalom arra, hogy a frissen ért élményeket feldolgozhassuk és egyéb külső hatásokat elhallgattatva, engedjük Istent hozzánk szólni.

Formái: - egyéni csendesség

 Ki-ki elvonul szótlanul egy csendesebb helyre. Magával viheti a Bibliáját, jegyzetfüzetét vagy egyéb segédanyagot.

            -közösségi csendesség

Mindenki marad a közösségi térben, de senki sem szólal meg. Ez idő alatt lehet vetíteni kérdéseket, elgondolkodtató fotókat stb. ami elősegíti az Istenre figyelést.

Az imabombában hallottak gyakorlatba ültetésére, kipróbálására alkalmas idő.

30'

Ének/ ima/ szünet

 

10'

Mi Atyánk

Elmélkedés felolvasása a Jézus Krisztustól tanult imáról.

15'

Miatyánk elmélkedések (letöltés) 

Ének

A Mi atyánk c. ének eléneklését javasoljuk.

10'

Rövid szünet

A következő lépés előtt javasoljuk a szünetet, mert az hosszabb lélegzetvételű és igénybe veszi a résztvevők figyelmét, türelmét.

15'

Az illúziótól az imáig

Henri J. Nouwen elmélkedése az imáról. A szöveget hangfelvételről hallgatják. Ez a programpont némi előkészületet igényel: a felelősének javasoljuk, hogy olvassa el a szöveget az imaéjjel előtt, és ha szükségesnek látja, rövidítse, faragja, figyelembe véve a hallgatóság befogadóképességét/ vagy hallgassa meg a hangfelvételeket és válogassa ki az óhajtott részeket.

A felolvasás alatt közös vacsora zajlik, ami a felolvasás miatt természetesen némán történik. Ehhez a részhez fegyelem és  előkészítés szükséges.

60'

Nouwen-hangfelvételek (letöltés)

Az illúziótól az imái (letöltés)

Nyújtsd a kezed (letöltés)

Ének/ ima/ szünet

 

10'

Sztorizgatások, bizonyságtételek

Az ima erejének bemutatása személyes történeteken, imameghallgatások megosztásán keresztül. Egy kötetlenebb rész, ami alatt bárki megszólalhat, elmesélheti megtapasztalásait, élményeit, ami természetesen az imával kapcsolatos.

60'

Ének/ ima/ szünet

 

10'

IMA A  KÁRPÁT-MEDENCÉBEN ÉJFÉLKOR

Az imaéjjelen résztvevő Kárpát-medencei közösségek imakéréseinek imába foglalása éjfélkor (minden ország saját időzónája szerint). Persze figyelembe vehetünk minden éjfélt, gondolhatunk rá és akár fel is hívhatjuk mindenki figyelmét arra, hogy épp melyik országban van éjfél és hol imádkoznak már egymásért, értünk.

A begyűlt imakéréseket a szervezők kinyomtathatják és akár kiscsoportokban, akár közösen egyszerre mind (létszámtól függően) imádkozhatják.

Az ima végeztével lampionokat lehet eregetni, röpíteni az éjbe. (házi készítésű lampion receptjét a google-ben keresd :)

30-40'

Beküldött imatémák (letöltés)

Az ima élmény

Csapat- és közösségépítő játékok az élménypedagógia világából.

A felkínált játékokból akár az elején is játszhatnak a résztvevők bemelegítésképp.

30-40'

Az ima élmény (letöltés)

Éneklés/ ima/ szünet

 

10'

Imaséták/ film

Ebben a két órában a szervezők, ifivezetők, lelkészek stb. imasétát készíthetnek elő a felkínált anyagokból, de másból is vagy filmet nézhetnek. A választást rájuk bízzuk!

120'

Imaséta anyagok (letöltés)

Filmajánló (letöltés)

Úrvacsorára hangoló

Szünet, ének, ima, saját liturgia szerint.

15'

Úrvacsora

Az imaéjjel egyik zárómozzanata lehet az úrvacsora.

Előkészületek: az ifivezető, lelkipásztor feladata.

 

Ámen

 

 

Közös reggeli

A kitartó résztvevők együtt nézhetik meg a napfelkeltét egy forró kakaó/ tea/ kávé és reggeli mellett.

 

 

Kapcsolódó letöltések

Ez történik továbbiak →