A Rákóczi-szabadságharcra emlékeznek

2011. május 09., címkék: rákóczi szabadságharc, nőszövetség, konferencia

  A Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet konferenciát tart a a Rákóczi-szabadságharc befejezésének 300. évfordulójára emlékezve.

Rákóczi, Mikes és a bujdosók: valóság, legendák és kultusz

2011. május 06., címkék: károli egyetem, rákóczi szabadságharc, konferencia

„Az Úr pedig a lélek, és ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság” (2Kor. 3:17.) – ezzel a bibliai igerésszel nyitotta meg Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke háromszázadik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát. Az előadássorozat szellemiségének meghatározója az a hagyományőrzés volt, mellyel a szabadságunkért életüket áldozó elődeinknek adózunk. A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Történelemtudományi Intézete és a Kora Újkori, Gazdaság- és Művelődéstörténeti Tanszéke a Református Kultúrtörténeti Kutatócsoporttal közösen készült az eseményre, melyre az ország számos egyeteméről és tudományos intézetéből érkeztek előadók.

Rákóczi, Mikes és a bujdosók: valóság, legendák és kultusz

2011. május 05., címkék: rákóczi szabadságharc, konferencia, károli egyetem

A Rákóczi- szabadságharcot lezáró szatmári béke 300. évfordulójára emlékezve tart csütörtökön egésznapos konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem a Református Kultúrtörténeti Kutató Csoporttal közösen.

Rákóczi, Mikes és a bujdosók – konferencia a Károlin

2011. május 02., címkék: Történelem, rákóczi szabadságharc, sepsi enikő, történelem

Az akkori hazai belpolitikai és az európai diplomáciai helyzet mellett az emigráció hétköznapjait, az ott felvillanó reményeket, újrakezdési lehetőségeket, illetve Rákóczi és a bujdosók kultuszának a történetét is feldolgozzák a „Politikai játszmák – bujdosói hétköznapok (1711-1761)” című csütörtöki konferencia résztvevői.

Tudományos konferencia a szatmári béke aláírásának évfordulója alkalmából

2011. április 27., címkék: történelem, károli egyetem (kre), rákóczi szabadságharc, Történelem, konferencia

Politikai játszmák – Bujdosói hétköznapok címmel a Károli Gáspár Református Egyetemen nagyszabású tudományos emlékülésre kerül sor, amelyen számos neves történész tart majd előadást.

Istent keresem

Lk 20,41–47

„Ezekre vár a legsúlyosabb ítélet” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink